Eesti Post läks konkurentsiameti vastu riigikohtusse (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Post soovis kojukandeks kasutada ka Express Posti võrku.
Eesti Post soovis kojukandeks kasutada ka Express Posti võrku. Foto: Marianne Loorents

Riigikohus arutas tänasel istungil Eesti Posti kaebust konkurentsiameti tegevuse peale, kuna viimane ei andnud neile õigust Express Postiga tekkinud vaidluses.

Express Post on Ekspress Grupi ja Postimees Grupi tütarettevõte, kes põhiliselt toimetab lugejateni oma emaettevõtete väljaandeid suuremates linnades. Eesti Post soovis juurdepääsu Express Posti ajakirjanduse hommikuse kojukande võrgustikule, et müüa teenust edasi oma klientidele.

Eesti Posti arvates tegi Express Post talle ebaõiglase hinnapakkumise, sest Eesti Postilt nõutavad hinnad olid kõrgemad kui Express Post küsib oma teistelt klientidelt. Kaebaja hinnangul on Express Post linnades ajalehtede hommikuse kojukande turul turgu valitsev ettevõte ja sellistel äriühingutel on keelatud kliente ebavõrdselt kohelda.

Kohtuistungil käsitleti kolme põhiteemat, millest sõltub konkurentsiseaduse järgi turgu valitsevate ettevõtete hinnapoliitika.

Express Posti kandevõrk ei ole oluline 

Konkurentsiamet lõpetas järelevalve, sest Express Posti kandevõrk ei ole ameti hinnangul oluline vahend konkurentsiseaduse tähenduses. Amet leiab, et ettevõtja ei saa nõuda juurdepääsu konkurendi võrgustikule, kui see ei vasta olulise vahendi tunnustele.

Eesti Post väitis, et konkurentsiamet on olulise vahendi puudumise teinud kindlaks kergekäeliselt ilma turuanalüüsita, ning sõltumata sellest, kas Express Post valdab olulist vahendit, ei tohi ta oma hinnakujunduses kliente diskrimineerida.

Teiseks leiab kaebaja, et kuna konkurentsiamet jättis asjaomase turu määratlemata, siis oleks kohus pidanud ameti otsuse igal juhul tühistama. Kohus saab kaebaja arvates vaid konkurentsiameti hinnanguid kontrollida, mitte aga ise hinnanguid anda.

Nagu Taavet ja Koljat

Kolmandaks vaieldi Express Posti tegevuse võimalike mõjude üle konkurentsile ja tarbijatele. Konkurentsiamet võrdles Express Posti Taavetiga ja Eesti Posti Koljatiga. Ameti hinnangul ei ole Eesti Post tõendanud, et tal oleks perioodika edastamiseks üldse vaja saada juurdepääsu oma konkurendi võrgustikule.

Liiga kergekäeline juurdepääsu võimaldamine ohustab konkurentsi, mitte ei soodusta seda. Ameti arvates pole usutav, et Express Post suudaks Eesti Posti oma hinnapoliitikaga turult tõrjuda ja väidetavast kuritarvitusest kasu lõigata.

Riigikohus teeb otsuse teatavaks hiljemalt märtsis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles