Urmas Kruuse: põllumehe esimene ülesanne on toidu tootmine (1)

PM Majandus
Copy
Maaeluminister Urmas Kruuse oma töökabinetis. FOTO: Konstantin Sednev
Maaeluminister Urmas Kruuse oma töökabinetis. FOTO: Konstantin Sednev Foto: Konstantin Sednev

Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrite nõukogu (AGRIFISH) tänasel kohtumisel arutatakse Euroopa Komisjoni säästva süsinikuringe algatust. Kohtumisel osaleva maaeluminister Urmas Kruuse sõnul ei tohi aga seejuures unustada, et põllumehe esimene ülesanne on toidu tootmine.

«Me ei saa mööda vaadata ambitsioonikatest kliimaeesmärkidest, mis näevad ette süsiniku sidumise suurendamist. Nende teemadega tuleb tegeleda, aga seejuures on oluline, et kõikide kavandatavate tegevuste ja metoodikate loomisel arvestataks liikmesriikide kohalike tingimuste ja lähteolukorraga. Kindlasti tuleks arvesse võtta ettevõtete seniseid tegevusi säästva süsinikuringe tagamiseks,» rõhutas Urmas Kruuse, tuletades ühtlasi meelde, et põllumehe esimene ülesanne on toitu toota.

«Kuigi süsinikupõllumajandus pakub põllumeestele ahvatlevaid võimalusi oma ärimudelit ja sissetulekuid mitmekesistada, tuleb vältida olukorda, kus see võiks hakata maakasutuses toidutootmisega konkureerima,» märkis Kruuse.

Esimesi järeldusi algatuse «Säästev süsinikuringe» kohta on oodata märtsiks. Aasta lõpuks peaks Euroopa Komisjon esitama ettepaneku ELi süsiniku sidumise sertifitseerimise õigusraamistiku kohta. Lisaks on komisjonil plaan kutsuda kokku teemakohane ekspertgrupp, kes aitaks välja töötada vajalikke metoodikaid ja ärimudeleid süsinikupõllunduse ja muude süsiniku sidumist edendavate meetmete kasutusele võtuks.

Täna toimuval kohtumisel antakse ministritele ülevaade ka ELi põllumajandusturgude hetkeseisust ning põllumajanduskaubandusküsimustest.

«Enamikus sektoritest on viimastel kuudel märgata häid arenguid nii hindade tõusu kui ka stabiliseerumise näol, kuid jätkuvalt avaldavad põllumeeste sissetulekutele halba mõju sisendite kõrged hinnad,» märkis Kruuse põllumajandusturgude olukorda kommenteerides.

Euroopa Liit on suurim põllumajandustoodete eksportija ja maailma suuruselt kolmas importija. ELi põllumajandus- ja toidusektor on tänu toitlustusteenuste järkjärgulisele taasavamisele ja inimestele seatud liikumispiirangute vähendamisele koroonakriisist taastumas. Eksport kasvas 2021. aasta jaanuarist septembrini 8% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, import kasvas 3,5%.

Maaeluminister Urmas Kruuset saadab Brüsselis toimuval Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrite nõukogu istungil põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorban.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles