GRAAFIK ⟩ Eelmisel aastal Tallinki reisijate arv langes, Viking Line’il kasvas viiendiku võrra

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Viking Line suutis eelmisel aastal reisijate arvu kasvatada
Viking Line suutis eelmisel aastal reisijate arvu kasvatada Foto: Liis Treimann

Tallink pole küll eelmise aasta reisijate statistikat ametlikult avaldanud, kuid kvartalistatistikate kokkulöömisel selgub, et laevafirma reisijate arv kahanes eelmisel aastal 20 protsenti 2,96 miljoni reisijani. 2020. aastal reisis Tallinki laevadega kokku 3,72 miljonit reisijat.

Languse taga on peamiselt Tallinn-Helsingi reisijate arvu 28-protsendiline kukkumine 1,76 miljoni reisijani. Reisijate arvu kukkumise põhjuseks oli Soome poolt kehtestatud karmid reisijapiirangud.

Soome ja Rootsi vahel liikuvate laevade reisijate arv langes eelmisel aastal kolm protsenti 0,95 miljoni reisijani.

Viking Line teatas aga Helsingi börsile reisijate arvu kasvust 20,2 protsendi võrra 2,32 miljoni reisijani. Ka Vikingil oli märkimisväärne reisijate arvu langus Soome-Eesti liinidel – langus oli 21,1 protsenti 0,59 miljoni reisijani.

Seega on koroonapandeemia tingimustes Viking Line ilmselt turuosa võitnud, Tallink kaotanud. Kui 2019. aastal oli Viking Line’i reisijate arv Tallinki omast 35 protsenti väiksem, siis 2021. aastaks oli vahe kahanenud 22 protsendini.

Kolmas turuosaline, Eckerö Line, kelle reisijanumbrid näitasid enne pandeemiat ilusat tõusu, juba 2020. aasta numbreid enam ei avaldanud ning teadaolevalt ei kavatse avaldada ka 2021. aasta statistikat.

Tallinki kaubaveomahud kasvasid eelmisel aastal 2,6 protsenti 269 170 konteinerini, Viking Line’i mahud 2,9 protsenti 129 278 ühikuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles