GRAAFIK ⟩ Eesti idufirmadesse voolab raha jõgedena

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Bolti tegevjuht Markus Villig.
Bolti tegevjuht Markus Villig. Foto: Tairo Lutter

Uus aasta polnud saanud kesta juba kümmet päevagi, kui Bolt üllatas 628 miljoni euro kaasamisega, mis on veidi suurem summa kui augusti alguses kaasatud 600 miljonit eurot ja kõigi aegade suurim summa, mis Eesti või Eestiga seotud iduettevõte seni kaasanud on.

Summa on pea kaks korda suurem, kui Wise on kaasanud esmastes rahastusvoorudes kokku ning rohkem, kui Eestiga seotud idufirmad kaasasid 2020. aastal kokku.

Eesti idufirmade statistikat pidava katusorganisatsiooni Startup Estonia andmetel ongi Bolt kõige rohkem riskikapitali kaasanud Eestiga seotud iduettevõte, kelle kätte on investorid usaldanud kokku 1,77 miljardit eurot.

Teisel kohal olev Wise jääb kaugele maha, kaasates kokku 339,4 miljonit eurot. Tõsi, siia pole arvestatud 2019. ja 2020. aasta aktsiamüügid, kus uued investorid ei pannud raha ettevõttesse, vaid varajased aktsionärid, nende hulgas ka kaasasutaja Taavet Hinrikus ja töötajad, kes olid aktsiaid saanud ettevõtte optsiooniprogrammi kaudu.

Kokku on Eestiga seotud iduettevõtted kaasanud alates 2006. aastast kokku 3,3 miljardit eurot riskikapitali.

Siia tuleks veel lisada ettevõtte osalise või täielikust müügist (exit) saadud raha, mis näiteks Pipedrive’i müügist ulatub kuni miljardi euroni.

Startup Estonia loeb Eestiga seotuks selliseid iduettevõtteid, mille asutajad või on Eestist, peakorter asub siin või oluline osa arendustöödest tehakse Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles