Suurpankaade kasumid hakkasid kahanema

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
JPMorgani peakorter New Yorgis.
JPMorgani peakorter New Yorgis. Foto: Mike Segar

Kui koroonapandeemia tõi kaasa pankade suured kasumite kasvud, siis vähemalt USA suurimate pankade kasumid on hakanud tasapisi kahanema.

USA suurima pangandusgrupi JPMorgan kasum kahanes eelmise aasta neljandas kvartalis 14, Citigroupi kasum koguni 26 protsenti. Pangagruppide tulud jäid samale tasemele, aga kasumeid sõid ära kulude kasv.

Suurpangad nautisid pandeemia ajal tänu ühinemiste- ja ülevõtmistele, aga ka muude tehingute buumi, turgude suurte kõikumiste ja eluasemeturu kasvamise tõttu, pretsedenditut kasvu. Samal ajal negatiivsed stsenaariumid, mille vastu pangad pandeemia puhkedes varakult valmistusid ei realiseerunud.

Halbade laenude osakaal pankade bilansis on rekordmadalatel tasemetel ning äri- ja eraklientidel on hulgaliselt vaba raha.

JPMorgani aktsia hind kukkus reedel 6,15, Citigroupi aktsia 1,25 protsenti.

Kuna USA keskpank Föderaalreserv on vihjanud, et alanud aastal tulev päris mitu intressimäärade tõstmist, peaks see suurpankade intressitulusid kasvatama. Kuid JPMorgan hoiatas, et esialgu toob intressimäärade kasvamine kaasa laenumahtude kahanemise, seda eriti siis, kui intressimäärade kasv tuleb kiire.

The Wall Street Journal kirjutab mõjukas rubriigis «Kuuldused Tänavalt» (Head on the Street), et fundamentaalselt on kõrgemad intressimäärad pankadele kasulikud, aga investorid peavad olema kannatlikud, enne kui nende positiivne efekt realiseerub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles