Valus kütusehind! Aina valusamaks läheb (4)

Raul Ranne
Copy
Eilsed mootorikütuste hinnad.
Eilsed mootorikütuste hinnad. Foto: Mihkel Maripuu

 Ülisuurte elektri- ja gaasiarvete tekitatud massiivse frustratsiooni taustal hiilisid seninägematutesse kõrgustesse ka mootorsõidukite kütuse hinnad. Selle kolmapäeva hommikul fikseerus näiteks bensiini 95 liitri hind suuremates tanklakettides 1,599 eurol, mis on rohkem kui kunagi varem Eestis.

Muidugi on kütuseettevõtetel valusa hinnatõusu selgituseks võtta tuttavad argumendid. «Tõusnud on toorme hind maailmaturul ja sealt on see aegamisi jõudnud ka tanklatesse,» märgib Terminal Oil Grupi tegevjuht Jörgen Õigus.

Sama kinnitab ka naftasaadustega tegelevaid ettevõtteid koondava Eesti Õliühingu tegevjuht Mart Raamat: «Peamiseks hinnatõusu põhjuseks on Brenti toornafta hinna tõus – täna, 14. jaanuari keskpäeval jõudis hind tasemele, kus see viimati oli aastal 2014: 85,6 dollarit barreli kohta.»

Arvestada tasub Raamatu sõnul kindlasti seda, et 2014. aastal oli Eestis näiteks mootoribensiinile kehtestatud maksukoormus 17 senti liitri kohta väiksem – seetõttu mängivad hinnarekordite juures tähtsat rolli ka riiklikud maksupoliitilised otsused.

«Jaemüügihind sõltub eelkõige maailmaturuhindadest ning seda mõjutab peamiselt üldine energiakriis ja biokütuse nõuded. Kuigi 2022. aastaks langes biokohustus vedelkütustele 2,5 protsendi võrra, on biokütuste maailmaturuhind tõusnud aastataguse ajaga üle 80 protsendi. Lisaks keelatakse järjest esimese generatsiooni biokütuste kasutamist, mis lisab omakorda hinnasurvet,» selgitab Õigus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles