KÕIK POLE KULD, MIS HIILGAB ⟩ Suurte iduhiiglaste suured kelmid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Theranose asutaja ja endine tegevjuht Elizabeth Holmes (keskel) ja tema ema Noel Holmes pärast süüdimõistmist kohtuhoonest lahkumas.
Theranose asutaja ja endine tegevjuht Elizabeth Holmes (keskel) ja tema ema Noel Holmes pärast süüdimõistmist kohtuhoonest lahkumas. Foto: David Odisho

Idufirmade edulugude kõrval on ka ettevõtteid, kus on tegeletud suurte pettustega ja mis on üüratus koguses investorite raha tuulde loopinud.

Aeg-ajalt on pahandatud, et pärast eelmist finantskriisi, mis viis investeerimispanga Lehman Brothers kõrval pankrotti või ­sundühendamisele veel terve hulga finantsinstitutsioone ning Ameerika Ühendriikide ja mitme teise arenenud riigi majanduse aastakümnete suurimasse kriisi, ei pandud kedagi vangi. Nüüd, kus finantskriisile järgnenud ja ­koroonakriisiga kaasnenud rahatrükk on tekitanud hulga mulle, neist üks ilmselt idufirmade mull, on juba mitme suure idufirma juhi kohta alustatud krimi­naaluurimist ning ootamas on ka ­reaalsed vanglakaristused.

Möödunud nädalal mõisteti neljas ­kuritöös süüdi meditsiinidiagnostikas revolutsiooni teha lubanud firma Theranos asutaja ja tegevjuht Elizabeth Holmes. Karistus peaks Holmesile välja kuulutatama 26. septembril. Mõningatel hinnangutel ootab teda ees kuni 20-aastane vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles