Energiahüvitise saamiseks tasub ajutiselt loobuda maksuvabast miinimumist (6)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Maksuvaba miinimumi arvestamine kuude lõikes võib osutuda oluliseks õpetajate ja teiste piiripealse suurusega sissetulekut teenivate inimeste energiatoetuse saamisel.
Maksuvaba miinimumi arvestamine kuude lõikes võib osutuda oluliseks õpetajate ja teiste piiripealse suurusega sissetulekut teenivate inimeste energiatoetuse saamisel. Foto: Tairo Lutter

Piiripealse sissetulekuga inimestel tasub aasta esimestel kuudel loobuda maksuvaba miinimumi arvutamisest, et saada energiatoetust. Aasta peale arvestatav tulumaksuvaba miinimum tagasiulatuvalt toetuse saamise õigust ei muuda.

Rahandusministeeriumi kinnitusel arvestatakse energiatoetust kuupõhiselt, st, et tänane tulumaksuvaba miinimumi muutmine ei mõjuta 2021. aasta kuude eest toetuse saamist.

«Küll aga võib muudatus mõjutada käesoleva aasta kuid – meede kestab märtsini ning siin on taotleja enda otsustuskoht, kuidas toimida,» ütles ministeeriumi kommunikatsiooniosakonna peaspetsialist Geili Heinmaa.

Samuti on energiakulude toetus rahandusministeeriumi teatel maksuvaba – seda ei deklareerita ja see ei lähe tuludeklaratsiooni esitamisel inimese aastatulu arvestusse.

Seega on mediaanpalga piiripealse sissetulekuga inimestel lähikuudel kasulikum tulumaksuvaba miinimumi mitte kasutada, sest muidu ei pruugi nad kvalifitseeruda elektri- ja küttehindade tõusu kompensatsiooni saajaks.

Näiteks, kui kahe õpetaja brutopalk on 1354 eurot ning üks õpetaja kasutab igakuiselt tulumaksuvaba miinimumi ja saab arvele 1127 eurot ning teine õpetaja ei kasuta seda miinimumi ja saab arvele 1044 eurot, siis üks neist õpetajatest ei kvalifitseeru elektrihinna toetusele ja teine kvalifitseerub.

Samuti ei tasu teha tulumaksudeklaratsiooni enne aprilli, sest ka siis arvatakse seal toodud summa tulude hulka.

Riik kompenseerib elektri-, gaasi- ja kütte hinnatõusust 80% keskmise sissetulekuga peredele.

Leibkond kvalifitseerub toetuse saajaks, kui netosissetulek jääb alla mediaantaseme piiri. Seda arvestatakse pere ühe inimese kohta 1126 eurot kuus, iga järgmise vähemalt 14-aastase leibkonnaliikme kohta on sama summa kaaluga 0,5 ja alla 14-aastased lapsed kaaluga 0,3.

Sihtrühma peredele hüvitatakse 80% energia koguhinnast, mis ületab elektril 120 €/MWh (12 s/kWh), gaasil 49 €/MWh (4,9 s/kWh) ning kaugküttel 78 €/MWh (7,8 s/kWh).

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles