Põhja-Korea häkkerid varastasid mullu 400 miljonit dollarit krüptoraha

Copy
Paraad Pühja-Koreas.
Paraad Pühja-Koreas. Foto: Cha Song Ho/Scanpix

Põhja-Korea häkkerid varastasid läinud aastal krüptovaluuta turgudelt 400 miljoni dollari väärtuses krüptoraha, teatas neljapäeval andmeplatvorm Chainalysis.

Pyongyangile on kehtestatud rahvusvahelised sanktsioonid tuumarelvade ja ballistiliste rakettide arendamise eest, kuid analüütikute sõnul on riik ehitanud üles kübervõimekust ja rahastab oma relvaprogramme mitme tuhande pealise kübervaraste armeega.

Läinud aastal korraldasid Põhja-Korea häkkerid krüptoplatvormidele seitse rünnakut ja liigutasid varastatud raha Pyongyangi kontodele, teatas Chainalysis.

«Kui Põhja-Korea oli varad enda kontrolli alla saanud, alustati hoolikat rahapesu protsessi selle varjamiseks ja raha välja võtmiseks,» kirjutati andmeplatvormi raportis. «Need keerukad taktikad ja tehnikad on pannud julgeoleku-uurijaid kirjeldama Korea Rahvademokraatliku Vabariigi (DPRK) küberagente keeruka püsiva ohuna.»

Raportis toodi välja Lazarus Group, mis pälvis tähelepanu aastal 2014, kui seda süüdistati Sony Pictures Entertainmenti häkkimises kättemaksuks komöödiafilmi «Intervjuu» («The Interview») eest, milles pilati Kim Jong-uni. «Aastast 2018 on rühmitus varastanud ja pesnud iga aasta tohutus summas virtuaalvääringuid, tavaliselt üle 200 miljoni dollari.»

Häkkerid võtavad seejuures sihikule hulga erinevaid vääringuid: maailma populaarseim krüptoraha bitcoin moodustab saagist vaid veerandi.

Põhja-Korea küberprogramm sai alguse 1990ndatel, kuid on kasvanud 6000-liikmelise kübersõja üksuseni, tuntud kui Büroo 121, mis tegutseb mitmest riigist, nende seas Valgevene, Hiina, India, Malaisia ja Venemaa, selgus USA sõjaväe 2020. aasta raportist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles