Ameeriklased peavad leppima lagedate lettidega, Eestis on seis parem

Adele Johanson
Copy
Tühjad poeletid Miamis
Tühjad poeletid Miamis Foto: AFP/SCANPIX

Kaupluselettidelt vaatab taas üha sagedamini vastu tühjus, sest poetöötajad on haiged või jõuavad kaubikud kraamiga liiga hilja kohale, kirjutab CNBC.

Töötajad peavad koju jääma, sest koroonaviiruse omikrontüvi levib kiiresti. Esmaspäeval oli USAs 1,5 miljonit uut koroonajuhtumit ja ka kaubandustöötajad peavad üha sagedamini tõbisena koju jääma. Toidupoe Safeway juhataja Samantha Webster tõdes usutluses CNBC-le, et tema 60 töötajast on praegu 15 haiguslehel.

Ka kaubakogused on oodatust väiksemad ning poes ei ole piisavalt töötajaid, et neidki välja panna. Poes on kartulilett lage, jogurtiletis haigutab tühjus ja värsked saiad on otsas. «Riiulid on üha lagedamad, sest üks inimene ei saa tervet osakonda töös hoida,» selgias Webster.

Ka Forbesi kinnitusel on Ameerika hädas lagedate lettide ja tõusvate hindadega. Mõnest kaubast on puudus olnud juba pikka aega. Osa kauplusi on oma kaubavalikut koomale tõmmanud, et olukorraga kuidagi toime tulla. Fortune.com märgib, et kõige suurem puudus on lihast. Kui õhtul poodi minekuga hiljaks jääda, siis on ka köögiviljade ja piima valik nigelavõitu.

Korraga on paljud töötajad haiged ning tööjõupuudus on jaekaubanduses selle võrra suurem. Forbesi kinnitusel pole aga asi pelgalt kauplustes, ka tehastes ja logistikafirmades napib inimesi.

Eestis poeletid tühjaks ei jää

Nii Maxima kui Prisma kinnitavad, et Eestis õnneks seis nii kehv ei ole ning piima, leiba ja saia saab poest ka pandeemia ajal.

Maxima Eesti personalijuht Lea Kimber möönis, et tööjõupuudus valitseb Eestis vaatamata koroonale ja seda väga erinevates valdkondades – nii kaubanduses, tootmises kui IT-s. «Vähemasti suuremates jaekettides ei ole olukord töötajatega seoses koroonaga oluliselt hullemaks läinud – kauplused on olnud endiselt avatud, riiulid on jätkuvalt kaupa täis.»

Maxima oma 83 kaupluse ja 3000 kaubandustöötajaga on suutnud koroona tõttu puuduvaid töötajaid asendada ja haiguspäevade arv eelmiste aastatega võrreldes kasvanud ei ole. Pigem on üleüldine haiguspäevade arv tema sõnul praegu isegi umbes 15 protsenti alla aasta keskmise ja koroonast on neist tingitud ainult mõni üksik protsent. «Valdav osa töötajate haigestumisi ei ole üldse koroonaga seotud. Kuigi koroona tõttu on töötajaid puudunud, siis ei ole need igapäevased,» märkis Kimber.

Maxima oma kauplustes tarnekriisi ei tunneta ning seda, et poeriiulid tühjaks jäävad, tema kinnitusel kindlasti kartma ei pea. Vaid üksikutel juhtudel on tarnijad teada andnud ajutisest viivitustest, kuid see on olnud pigem seotud tarnekriisiga tooraineturul.

Prisma sortimendi- ja hankedirektori Kaimo Niitaru kinnitusel teeb uue viirusetüve levik kahtlemata murelikuks. Praegu on ka Prismas olnud vaid üksikuid haigusjuhtumeid ja kauplused on ilma suurte töökorralduslike muudatusteta hakkama saanud. Nii pole ka hirmu, et mõni kaup täiesti otsa saaks. «Me ei sõltu üheski kaubakategoorias vaid ühest tarnijast – see aitab kaasa, et kliendid saaksid vajalikud kaubad kätte,» rääkis Niitaru.

Praeguse parima teadmise kohaselt ei ole tema sõnul ühtki sellist kaubakategooriat, mille varustatus oleks tõsiselt häiritud. «Kindlasti võib seda olla lühiajaliselt, näiteks piltlikult öeldes, kui eelmine klient võttis riiulist viimase toote ja pole veel jõutud uut kaupa välja panna. Meie eesmärk on ikkagi hoida kaubad klientidele pidevalt kättesaadavad, selle nimel käib töö kogu aeg.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles