Linnamäe hüdroelektrijaam jätkab kohtu otsusel tööd (2)

BNS
Copy
Linnamäe hüdroelektrijaam
Linnamäe hüdroelektrijaam Foto: puhkaeestis.ee

Tallinna halduskohus peatas esialgse õiguskaitse määrusega keskkonnaameti katse sulgeda 30. juunist Eesti suurim taastuvenergiat tootev hüdroelektrijaam Linnamäel.

«Tänu kohtu määrusele saab jaam tööd jätkata, kuid paneb nördima, et samal ajal, kui riigis on tootmisvõimsuste puudus ning rahvas ägab kõrgete elektrihindade tõttu, peab taastuvenergia tootmiseks võitlema kohtus keskkonnaameti õigusvastase ja pahatahtliku tegevusega,» ütles Linnamäe hüdroelektrijaama omanikfirma Wooluvabrik OÜ juht Vahur Kivistik.

Tema kinnitusel töötab keskkonnaamet vastu valitsuse poolt 2019. aastal võetud seisukohale, et kalakaitse pole Linnamäel tähtsam kui muinsuskaitse ja sotsiaalmajanduslikud väärtused. «Praegune valitsus pole varasemat seisukohta muutnud, mistõttu tuleks valitsuse otsusele vastu töötavaid keskkonnaametnikke karistada,» leiab Kivistik.

Oht riigi toetusest ilma jääda

Kaladele läbipääsu rajamiseks hüdroelektrijaama seiskamist ning paisu lõhkumist taotlev keskkonnaamet keeldus elektri tootmiseks veeloa pikendamisest kuni tänavuse aasta lõpuni.

Sellise otsusega jätnuks keskkonnaamet muinsuskaitse all oleva hüdroelektrijaama ilma riigitoetuseta, mis mõeldud selle hädavajalikuks remondiks. Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet PRIA määras Linnamäe hüdroelektrijaama rekonstrueerimiseks ligi 140 000 euro suuruse toetuse lisatingimusega, et Wooluvabrik OÜ peab esitama 2022. aasta lõpuni kehtiva vee erikasutusloa.

Kohus pidas valeks keskkonnaameti otsust pikendada vee erikasutusluba vaid 2022. aasta juunini, sest niimoodi tekitataks Wooluvabrikule suurt ja põhjendamatut kahju.

Kuigi keskkonnaamet on veeloa pikendamisest keeldunud alates 2013. aastast, siis saab Linnamäe hüdroelektrijaamas elektrit toota tänu kohtu poolt antud õiguskaitsele.

Põrkuvad energiajulgeolek ja loodushoid

Õiguskantsler avaldas varem, et paisjärve säilitamise üle peab langetama lõpliku otsuse valitsus. Jüri Ratase valitsus võttis seisukoha, et elektrijaam ja paisjärv jäävad, kuid valitsuse määrust seni pole.

Linnamäe elektrijaama olulisust regionaalses energiajulgeolekus kinnitavad nii Teaduste Akadeemia energeetikanõukogu kui ka maaülikool. Muinsuskaitseamet ja Jõelähtme vald kaitsevad seisukohta, et pais, elektrijaam ja paisjärv moodustavad ühtse tervikväärtuse, mis väärib säilitamist.

Ainulaadne keskkonnakooslus tagab looduskaitsealuste nahkhiirte asustuse, kuid ka ajalooliste asulakohtade säilimise. Kaalukausil hoitakse ühelt poolt kahe tuhande majapidamise aastaringne varustamine rohelise elektriga ja teisalt paisu lõhkumisega saavutatav ligi 1000 täiskasvanud lõhekala.

Pais võeti Teise maailmasõja eelse Eesti Vabariigi kauneima tööstusehitisena muinsuskaitse alla 2015. aastal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles