Rootsi hüvitab elanike elektriarveid kuni 200 euro ulatuses (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Ka Rootsi valitsus asub kõrgeid elektrihindu kompenseerima.
Ka Rootsi valitsus asub kõrgeid elektrihindu kompenseerima. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Elektrihinna järsk tõus ei puuduta ainuüksi Eesti elektritarbijaid, vaid valmistab peavalu ka meie lähinaabritele. Kui Rootsi valitsus otsustas eile hüppeliselt tõusnud hindu kompenseerima asuda, siis Soome elanikud jäävad pigem toetusteta.

Rootsi valitsus teatas kolmapäeval, et kavandab kõrgete elektrihindade küüsi langenud kodutarbijaid toetada 6 miljardi Rootsi krooni (umbes 587 miljonit eurot) ulatuses. Rahandusminister Mikael Dambergi sõnul võiks valitsuse hinnangul sellest meetmest abi saada kuni 1,8 miljonit majapidamist.

Rootsi riigijuhtidel on plaan toetuskeemi rakendada tarbimise alusel. Kompensatsioon makstakse välja kolme talvekuu eest ning maksimaalseks summaks on 2000 Rootsi krooni (196 eurot) kuus, vahendab Rootsi avalik ringhääling SVT. Hüvitise täismahus saamiseks peaks kuu tarbimine olema üle 2000 kilovatt-tunni kuus.

«See on erandlik meede erandolukorras,» ütles Damberg Aftonbladeti teatel ja rõhutas, et harva juhtub olukordi, kus riik majapidamistele sellisel viisil kompensatsiooni maksab.

Rootsi ringhäälingu SVT teatel põhineb abi ainult elektritarbimisel, mis tähendab, et eluaset, elektrilepingu tüüpi või sissetulekut hüvitise määramisel arvesse ei võeta.

Ettepaneku kohaselt ei peaks toetuse saaja ise midagi tegema, vaid kompensatsioon on plaanis välja maksta automaatselt. SVT teatel on aga siiski ebaselge, kuidas seda täpsemalt teha plaanitakse.

Soome majandusminister Mika Lintilä ütles Kauppalehtile, et Soomes pole sarnast toetusskeemi plaanis kehtestada. «Peame meeles pidama, et säärased hüvitised panevad alusa väga tundliku ahela tekkimisele. Kui elektrihind kompenseerida, tekib järgmisena küsimus, kuidas kütusehindu alla tuua,» ütles Lintilä.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles