Vägikaikavedu: EL käsib Europolil tohutu hulga inimeste kohta käivaid andmeid kustutada, Europol ei taha

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Europoli hoone
Europoli hoone Foto: Steinach/Scanpix

Euroopa andmekaitse käsib Europolil kustutada pöörases koguses ebaausalt salvestatud teavet, bloki politseiorganisatsioon ajab sõrad vastu.

Europol on enda kätte kogunud aastate jooksul hulga riikide politseiorganisatsioonidelt kogutud andmeid. Euroopa Liidu andmekaitseorganisatsioon (EDPS, European Data Protection Supervisor) ütleb, et nii ei tohi – selline suur andmete kogumine ja salvestamine läheb vastuollu blokis kehtiva eraelu kaitsega ja käsib ühe aasta jooksul suure hulga admeid ära kustutada, vahendab The Verge.

EDPS käsib Europolil kustutada miljardite lehekülgede kaupa andmeid, millest suur hulk on seotud näiteks terrorivastase võitluse ja kahtlustatavate kontaktvõrgustikega. EDPS ütles juba 2019. aastal, et nende hinnangul monitoorib Europol inimesi, ilma et oleks selge, kas seda üldse uurimise jaoks tarvis oli. Nüüd nägi EDPS, et suurt midagi pole muutunud, ja käskis andmed lihtsalt ära kustutada – osalt ka seetõttu, et pole isegi teada, mis liiki andmeid või kelle kohta Europol täpsemalt kogub ja miks. Kui nad seda infot jagada ei taha, siis ei saa seda kasutada ka Europol, argumenteerib EDPS.

Europol ütles vastu, et neil on neid andmeid vaja politseitööks ning kui Europolilt need ära võtta, siis riikide enda jõustruktuurides ei ole sellist võimekust, mis aitaks andmemassiive analüüsides pätte püüda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles