Õpetajate energiahüvitise saamine sõltub tulumaksuvaba miinimumi kasutamisest (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Õpetaja klassi ees.
Õpetaja klassi ees. Foto: www.freepik.com

Õpetajatel on kasulikum lähikuudel  tulumaksuvaba miinimumi mitte kasutada, sest muidu ei pruugi nad kvalifitseeruda elektri- ja küttehindade tõusu kompensatsiooni saajaks.

Vabakutseline õpetaja Diana Poudel sai rahandusministeeriumist kinnituse, et kui kahe õpetaja brutopalk on 1354 eurot ning üks õpetaja kasutab igakuiselt tulumaksuvaba miinimumi ja saab arvele 1127 eurot ning teine õpetaja ei kasuta seda miinimumi ja saab arvele 1044 eurot, siis üks neist õpetajatest ei kvalifitseeru elektrihinna toetusele ja teine kvalifitseerub.

«Muidugi kui pere ka, siis muutujaid rohkem, kuid kahtlustan, et paljude noorte õpetajate jaoks väga ebameeldiv üllatus see, et paari euroga nüüd toetusest ilma jäädi,» ütles Poudel.

Tagantjärgi ei saa midagi teha, kuid Poudeli tugev soovitus üksi elavatele õpetajatele on anda koolile teada, et see ja paar järgmist kuud ei soovita võtta tulumaksu tagastust koos palgaga. Nii saab külmemate kuude eest ikkagi kompensatsiooni.

Samuti ei tasu teha tulumaksudeklaratsiooni enne aprilli, sest ka siis arvatakse seal toodud summa  tulude hulka.

Riik kompenseerib elektri-, gaasi- ja kütte hinnatõusust 80% keskmise sissetulekuga peredele.

Leibkond kvalifitseerub toetuse saajaks, kui netosissetulek jääb alla mediaantaseme piiri. Seda arvestatakse pere ühe inimese kohta 1126 eurot kuus, iga järgmise vähemalt 14-aastase leibkonnaliikme kohta on sama summa kaaluga 0,5 ja alla 14-aastased lapsed kaaluga 0,3.

Sihtrühma peredele hüvitatakse 80% energia koguhinnast, mis ületab elektril 120 €/MWh (12 s/kWh), gaasil 49 €/MWh (4,9 s/kWh) ning kaugküttel 78 €/MWh (7,8 s/kWh).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles