Euroopa Parlament rikub omaenda tehtud seadust

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Euroopa Parlament.
Euroopa Parlament. Foto: Tiit Loim/

Juba mitmendat aastat kehtiv Euroopa andmekaitseseadus sai Euroopa Parlamendile saatuslikuks.

Euroopa andmekaitseseadus (tuntud lühendi GDPR all) hakkas kehtima 2018. aastal ning üks selle nõudeid on, et Euroopa firmad ei tohi andmeid – eelkõige kasutajatega seotud andmeid – niisama USAsse saata. See vaieldi selgeks 2020. aastal Euroopa Kohtus.

Nüüd kirjutab Handelsblatt, et Euroopa Parlament ise ei suuda sellest nõudmisest kinni pidada. Nimelt avastati, et parlament on oma lehele paigutanud Google Analyticsi ning Stripe’i maksulahenduse. Mõlemad saadavad oma andmed aga otsejoones USAsse.

Euroopa andmekaitsevolinik Wojciech Wiewiorowski vaatas lehele paigutatud küpsised üle ja ütles, et neid ei oleks sinna üldse paigutada tohtinud, ning käskis sellise andmete kogumise ära lõpetada. Europarlament võttiski uurimise ajaks küpsised maha.

Europarlament pole oma murega üksi, sest Handelsblattile teadaolevalt on Euroopa andmekaitsevolinikule kaevatud 101 ettevõtte peale, kes sedasama teevad.

Euroopa Komisjonile ei meeldi, et nad enam USAsse andmeid saata ei tohi ning komisjon töötab nüüd seadusparanduse kallal, mis võimaldaks taas legaalselt andmevahetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles