Prantsuse uue tuumaelektrijaama käikulaskmine lükkus edasi

PM Majandus
Copy
Tuumajaam.Pilt on illustratiivne. 
Tuumajaam.Pilt on illustratiivne. Foto: Daniel Prudek/Shutterstock

Prantsuse elektrifirma EDF teatas kolmapäeval, et riigi põhjaossa rajatava uue põlvkonna aatomielektrijaama käikulaskmine lükkub edasi ja kulud kasvavad, sest töid raskendab koroonapandeemia.

Suurtes võlgades ettevõtte teatel ei laeta La Manche'i rannikul asuvasse Flamanville'i tuumajaama kütust enne kui 2023. aasta teises kvartalis. Algselt pidi see teoks saama 2022. aasta lõpuks.

Projekti kulud on kasvanud veel 300 miljoni euro võrra ja ulatuvad nüüd 12,7 miljardi euroni, mis on neli korda suurem summa kui esialgu prognoositud 3,3 miljardit eurot.

Uue ajakava ja eelarve puhul võetakse arvesse tööde kulgu ning käivitamise ettevalmistuste tööstuslikku konteksti, mille pandeemia on keeruliseks muutnud, ütles riigi kontrollitav firma avalduses.

EDF-il on olnud Flamanville'i elektrijaamaga mitu tehnilist viperust, mis on selle käikulaskmist takistanud.

Uue põlvkonna EPR reaktoriga tuumajaam on Prantsusmaal ainus, kuid maailmas töötab neid juba kolm: kaks Hiinas ja üks Soomes Olkiluotos.

EDF ehitab ka Loode-Inglismaale Hinkley Pointi kahe reaktoriga tuumaelektrijaama, kuid seegi projekt on venima jäänud.

Prantsuse valitsus toetab mõnede keskkonnaaktivistide vastuseisust hoolimata tuumaenergia arendamist ja kavandab uusi jaamu süsinikuemissiooni vähendamiseks.

Prantsusmaa saab praegu 70 protsenti energiast 56 tuumareaktorist, kuid paljudel neist hakkab 40-aastane eeldatav eluiga täis saama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles