Eksperthinnang soovitab rajada Hellenurme paisule kalapääsu

BNS
Copy
Hellenurme vesiveski
Hellenurme vesiveski Foto: PM/SCANPIX BALTICS

Inseneribüroo Urmas Nugin eksperthinnangu aruande järgi on võimalik Hellenurme paisule rajada kalapääs, mis leevendaks paisu negatiivset mõju keskkonnale, kuid ei kahjustaks Hellenurme mõisa kompleksi muinsuskaitselist väärtust.

Aruanne on keskkonnaameti kodulehel kõigile kättesaadav ning kuni 20. jaanuarini saab selle kohta anda arvamusi ja ettepanekuid, teatas amet.

«Peale selle, et kalapääsu rajamine on tehniliselt võimalik, on see looduskaitseliselt ka hädavajalik. Ainult nii saab leevendada paisutuse negatiivseid mõjusid loodusväärtustele, mille seisundi parandamine on Euroopa kaitsealade võrgustiku ees võetud kohustus,» ütles keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra.

Elva jõele rajatud paisud ja paisjärved killustavad looduslikke elupaiku ning on kaladele rändetõkkeks. Mõjuhinnang näitab ka seda, et paisutamine mõjutab elupaigana kaitse alla võetud jõe seisundit nii Otepää kui Elva loodusaladel, ohustades kaitsealustest liikidest kõige enam paksukojalise jõekarbi, aga ka saarma ja rohe-tondihobu seisundit.

Elva jõel Hellenurme paisul asub ajalooline töötav vesiveski, kuhu rajati 1950. aastatel hüdroelektrijaam. 2000. aastate algusest on veski korrastatud ning Elva jõe paisutamiseks ja elektri tootmiseks on korduvalt väljastatud keskkonnalubasid. Viimati esitas paisu omanik keskkonnaloa taotluse 2016. aastal, mille alusel pidas keskkonnaamet vajalikuks keskkonnamõju ja Natura hindamist. Riigikohus seadis 2021. aastal tehtud otsusega mõju hindamise kohustuse keskkonnaametile.

Eksperthinnangus on välja toodud kaks võimalikku kalapääsu rajamise varianti, mis ei mõjutaks ajaloolise Hellenurme mõisa kompleksi. Hinnangu avalikustamise järel koostab amet keskkonnaloa eelnõu ning edastab selle menetlusosalistele ja avalikkusele ettepanekute ja arvamuste esitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles