Saksa kliimaminister lubas roheenergiaprojekte kiirendada (1)

BNS
Copy
Saksamaa kliima- ja energiaminister Robert Habeck.
Saksamaa kliima- ja energiaminister Robert Habeck. Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Saksamaa kliima- ja energiaminister Robert Habeck lubas teisipäeval taastuvenergiaprojektide järsku kiirendamist järgnevatel aastatel, öeldes, et kliimaeesmärkide täitmine on riigile hiiglaslik katsumus.

Saksamaa peab muutuma võitluses kliimamuutuse vastu tõhusamaks ja kiiremaks, ütles Habeck, esitledes ambitsioonikat paketti, mis peaks aitama muuta riigi aastaks 2045 süsinikuneutraalseks.

Ettepanekute seas on lubadus eraldada kaks protsenti Saksamaa maismaast tuuleenergia projektidele, võrreldes praeguse umbes 0,5 protsendiga.

Habeck, kes juhib energia-, kliimakaitse- ja majandusministeeriumi, lubas lihtsustada paberimajandust tuuleprojektide heakskiitmiseks.

Samuti kutsus ta kodanikke ja regionaalvalitsusi üles sallivusele tuulegeneraatorite suhtes, kuivõrd kohalike vastuhakk on taolisi projekte varem nurjanud.

«Kõik peavad koostööd tegema,» ütles ta ajakirjanikele.

Lisaks tehakse päikesepaneelid uute ärihoonete kohustuslikuks osaks ja normiks ka uute elamute puhul, ütles minister.

Saksamaa uus koalitsioonivalitsus on lubanud kärpida kasvuhoonegaaside emissiooni aastaks 2030 65 protsenti 1990. aasta tasemest.

Samaks aastaks tahetakse loobuda söejaamadest ja suurendada taastuvenergia osakaalu elektritootmises 80 protsendini.

Habecki sõnul on riik eesmärgi täitmisest kaugel ja selleni jõudmine on ««tohutu, hiiglaslik katsumus».

Praegu moodustavad taastuvallikad riigi elektritoodangust veidi üle 40 protsendi, osalt kuna riik sõltub söest ja on otsustanud tuumaenergiast 2022. aasta lõpuks loobuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles