Hääl: kas elektrimüüja võiks loobuda riigimaksude tasumisest? (4)

PM Majandus
Copy
Marti Hääl
Marti Hääl Foto: Gerli Tooming

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Martin Helme kutsus üles jätma röögatud elektriarved tasumata, lubades EKRE võimule saades kustutada kõik elektrivõlgnevused. Elektrimüüja Alexela kaasomanik küsib seepeale, kas tema võiks samamoodi teha ka riigimaksude tasumisega.

«Jah, tegin üleskutse inimestel jätta oma hiigelsuured elektriarved maksmata! Kordan seda üleskutset ja kutsun sellega liituma ka ettevõtteid,» kirjutas Martin Helme oma Facebooki postituses. «Ühtlasi: kui EKRE tuleb võimule, siis kuulutame välja energiavõlgade amnestia ehk kustutame kõik elektrivõlgnevused.»

Elektrimüüja, Alexela Grupi juhatuse liige ja kaasomanik Marti Hääl küsis seepeale, kas Alexela võiks riigieelarve suhtes maksukohustuse täitmisega samamoodi talitada.

«Selle 110+ miljoniga aastas saaks laekumata arveid katta küll!» kirjutas Hääl. «Meie klientide tarbitud elektri eest (u 10% Eesti kogutarbimisest) oleme tootjatele jooksvalt ära maksnud nagu börsisüsteem nõuab, finantseerides klientide detsembrikuist elektriostu oma käibevahenditest, sh makstes oma taskust kinni ligi 4x kasvanud maksumusega elektriportfelli täiendava finantseerimise kulud, kui ka fikseeritud hinnaga lepingute kahjumid, mida Eesti ja Soome börsihinna vahel tekkinud olulise erinevuse tõttu pole finantsinstrumendi puudumisel võimalik hedge’ida.»

«Kui siia juurde kutsutakse üles tsiviilkäibes oma lepingulisi kohustusi mitte täitma elektrimüüja – mitte segi ajada erakorraliselt kõrge hinna tõttu erakorralise kasumi saanud tootjaga – ees, siis on see igale kodumaisele kui välismaisele eraettevõtjale selge signaal, et Eesti majanduskeskkond on lõplikult kaotamas oma usaldusväärsust,» märkis Hääl.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles