KLIIMA ⟩ Kristjan Rahu ehitab Tallinna vesinikutootmist (10)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Rohevesiniku tootmiseks kuluvat elektrit hakkab andma hakkepuitu põletav Utilitase elektrijaam Tallinnas Väol. 
Rohevesiniku tootmiseks kuluvat elektrit hakkab andma hakkepuitu põletav Utilitase elektrijaam Tallinnas Väol. Foto: Sander Ilvest

Hakkpuidust elektri ja toasooja tootmisega hiigelvaranduse teeninud ettevõtja Kristjan Rahu sihib juba uut kullaauku – ta juhib Tallinna külje alla vesinikutootmise ehitust ja kavatseb investeerida vedureisse ja autodesse, mille paneb liikuma värvitu gaas.

Rahu konkurentideks enne jõule lõppenud KIKi konkursil oli Eesti ärimaastiku raskekahurvägi, sest vesinik võib osutuda uueks kullaauguks, millesse investeeritud raha väärtus kasvab lähiaastail mitu korda. Nagu kogu taastuvenergeetika, nii sõltub ka vesinikumajandus poliitilistest valikutest. Kes saab riikliku toetuse, selle äril on elulootus, sest subsiidiumita ei tasu praegu vesinikku toota.

Eesti esimesele vesinikuprojektide konkursile, kus oli võimalik saada kuni viie miljoni eurone toetus, tuli kolm pakkumist, võitis Kristjan Rahu juhitud ettevõtete konsortsium. KIKi korraldatud konkurss oli välja kuulutatud ühistranspordile vesinikukütte saamiseks, võitjaks osutusid busside ees taksod. Juriidiliselt on kõik korrektne, sest ka takso on seaduse järgi ühistransport.

Kristjan Rahu ei vasta Postimehe kõnedele. Tema firmade taastuvelektri valdkonna arendusjuht on endine minister ja pikaajaline taastuvenergia koja juht Rene Tammist.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles