Eesti hinnatõus oli euroala kiireim (4)

BNS
Copy
Tühi rahakott.
Tühi rahakott. Foto: Krisana Antharith / PantherMedia / Krisana Antharith

Euroala aastainflatsioon kiirenes Eurostati kiirhinnangu järgi detsembris novembri 4,9 protsendilt 5 protsendini, Eestis kiirenes inflatsioon aga eelduslikult 8,6 protsendilt 12 protsendini, mis oli ka regiooni järsim hinnakasv.

Eesti statistikaameti teatel tõusis tarbijahinnaindeks 2021. aasta detsembris 2020. aasta detsembriga võrreldes 12,2 protsenti.

Euroala inflatsiooni kiirenemisse panustasid lõppeval kuul enim 26-protsendise kasvuga energiahinnad. Järgnesid 3,2 protsendiga toidu-, joogi- ja tubakakaubad, 2,9 protsendiga tööstuskaubad ning 2,4 protsendiga teenused, selgus Eurostati andmetest.

Kuu varem oli energiasegmendi aastakasv 27,5 protsenti, toidu-, joogi- ja tubakakaupade inflatsioon 2,2 protsenti, tööstuskaupade puhul 2,4 protsenti ning teenuste puhul 2,7 protsenti.

Nendest euroala liikmesriikidest, mille kohta on Eurostatil andmed, oli inflatsioon detsembris 2,6 protsendiga kõige aeglasem Maltal, järgnesid 2,8 protsendiga Portugal ja 3,2 protsendiga Soome. Kiireim aastainflatsioon oli peale Eestit Leedus, 10,7 protsenti, 7,7-protsendise näitajaga järgnes Läti.

Euroopa Keskpank (ECB) seadis 22. juulil toimunud rahapoliitika nõukogu istungil uueks sümmeetriliseks inflatsioonieesmärgiks 2 protsenti keskpikas plaanis. Varem oli selleks veidi alla 2 protsendi. ECB teatel võib tulla üleminekuperiood, mil inflatsioon uut 2-protsendist eesmärki mõõdukalt ületab.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles