Pensionifondidel oli fantastiline aasta: palju oleks raha väljavõtnute summa aasta lõpuks kasvanud? (5)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Keskmine saamata jäänud tulu oli umbes 330 eurot teisest sambast lahkunud kontoomaniku kohta.
Keskmine saamata jäänud tulu oli umbes 330 eurot teisest sambast lahkunud kontoomaniku kohta. Foto: Arvo Meeks

Saatuse tahtel ei osutu­nud ­pensionisüsteemi teise samba reformi jõustumise aeg kõige paremaks, sest aktsiaturgude hinnaralli tõttu kogu maailmas jäi teisest sambast välja kiirustajatel saamata ­kokku umbes 65 miljonit eurot fondiosakute hindade tõusust saadavat tulu.

Maailma aktsiaturgudel oli 2021. aasta väga hea, tänu sellele on juba mitu aastat teinud ilusat tõusu nii teise kui ka kolmanda samba pensionifondid. Pensionifondide osakud kallinesid aastaga kuni kolmandiku võrra.

Suurima tõusu tegi Swedbanki eelmise sajandi viimasel kümnendil sündinud inimestele mõeldud indeksifond K1990-1999, mille tootlus oli 31,55 protsenti.

Kui mõelda nüüd, millise stardikoha annab see tõus tule­vasteks aastateks? Selle fondi sihtgrupp on praegu 20- kuni 30-aastased ning neil on pensionini vähemalt 35 kuni 45 aastat. Isegi kui alanud aastal toimub keskmine või suuremat sorti langus, jääb osaku tervelt 25-protsendilise kukkumise korral võrreldes eelmise aasta algusega ­alles 105 protsenti. Investori parim sõber on aeg, mis tähendab, et pikas perspektiivis annab kõrgem algpunkt edasiseks märkimisväärse eelise.

Kuid fantastilist tootlust näitasid enam kui pooled teise samba pensionifondid.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles