Kopsaka arve saanud Roosaare: usun, et paljudel peredel jääb elektri eest tasumata (15)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Jaak Roosaare
Jaak Roosaare Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Investor Jaak Roosaare avaldas ühismeedias, et sai detsembri eest 600 euro suuruse elektriarve. 

Roosaare sõnul kasvas tema elektriarve aastatagusega võrreldes rohkem kui kuus korda. «Ma usun, et paljudel peredel jäävad need detsembrikuu elektriarved tasumata. Maaküte ja 600+ eurot arve. Varem pole kunagi üle 300 olnud, aasta tagasi oli alla 100...» kirjutas «Rikkaks saamise õpiku» autor Facebookis.

Eriti küsitav on Roosaare hinnangul suur käibemaksu osakaal. «See on koht, kus riigil tuleks korraks peeglisse vaadata – skoorida 107 eurot käibemaksu mittetoimiva börsisüsteemi tõttu tundub veidi ebaõiglane.»

Tuntud investor rõhutas, et postitust pani teda tegema mure Eesti perede toimetuleku pärast. «Ma ei kurda isiklikult enda rasket saatust, meil oli detsembris 9-kilovatine saunakeris ka mitteöisel ajal töös, mina saan arvega hakkama. Pigem mõtlen palgast palgani elavate perede peale. Ja arvestades detsembrikuu fopaad börshinnaga, oleks riigil võib-olla viisakas osa käibemaksu tagasi maksta,» kordas Roosaare.

Rahandusministeeriumil Roosaare omast erinev seisukoht

«Ministeerium märgib, et käibemaksumäära vähendamine on ebaefektiivne gaasi, elektri- ja soojusenergia hinnatõusu vähendamiseks, kuna tegemist ei ole sihitud meetmega. Muudatuse positiivne mõju lõpptarbijale on väike, sest keskmine arve väheneks muudatuse tulemusel alla 10 protsendi, see tähendab keskmiselt umbes 4-5 euro ulatuses. Samuti toob ministeerium välja, et määra langetuse mõju ei pruugi tarbijateni jõuda, kuna riik ei kehtesta hindu,» on rahandusministeerium esitanud valitsusele oma seisukoha.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles