Seppikud on krabimüügiga teeninud kümneid miljoneid (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Sulev Seppik pildil on tegus ärimees. Creditinfo andmetel on ta seotud 24 erineva ettevõttega.
Sulev Seppik pildil on tegus ärimees. Creditinfo andmetel on ta seotud 24 erineva ettevõttega. Foto: Tairo Lutter

Altkäemaksu andmises kahtlustuse saanud perekond Seppik on aastatega püsti pannud suure kalatoodete müügiäri. 2018. aastal raporteeriti pea 40 miljoni euro suurusest kasumist, 2019 kukuti kahjumisse ja 2020. aasta kohta on täielik vaikus.

Perekond Seppiku ühtse pereäri keskme moodustavad äriregistri andmetel kolm vähilaadsete ja kalatoodete hulgimüügiga tegelevat ettevõtet, mis koonduvad haldusfirmasse Bravotex Holding OÜ.

Kui varem oli Bravotexil kolm võrdse suurusega osanikku, siis 2020. aasta aprillis otsustas endine siseminister Ain Seppik oma osast loobuda ning praegu kuuluvad võrdsed 50 protsendi suurused osalused tema poegadele, Siim ja Sulev Seppikule.

2020. aasta kohta on majandusaasta aruanded esitamata kõigil Bravotexi alla kuuluvatel  ettevõtetel. 2019. aasta majandustulemustest järeldub, et aastaga tabas ülikasumlikku krabiäri suur kukkumine. 

Kui 2018. aastal teenis üks kolmest krabimüügi ettevõttest, Multiforce OÜ 23,4 miljonit eurot kasumit, siis aasta hiljem võeti sisse 6 miljoni euro suurune kahjum. Müügitulu kasvas aga seejuures 90 protsenti ning küündis 310 miljoni euroni, lähtub esitatud andmetest.

Perekond Seppikutele kuuluv osaühing Multiforce tegeleb kalade, vähilaadsete ja kalatoodete hulgimüügiga. Majandusaruande järgi oli põhiline tootegrupp kuningkrabi ja lumekrabi. Kogu toodang müüdi ühele USA ettevõttele.
Perekond Seppikutele kuuluv osaühing Multiforce tegeleb kalade, vähilaadsete ja kalatoodete hulgimüügiga. Majandusaruande järgi oli põhiline tootegrupp kuningkrabi ja lumekrabi. Kogu toodang müüdi ühele USA ettevõttele. Foto: Pm

Täpselt sama tendentsi võib täheldada ka Seppikute teise suurema ettevõtte Vertimex OÜ puhul. Ka see firma langes 2019. aastal 1,5 miljoniga kahjumisse, kuigi veel aasta varem oli näidatud 13,5 miljoni euro suurust kasumit. Ka sel ettevõttel on 2019. aastast ette näidata muljetavaldav müügitulu – 284 miljonit.

Ainsana suutis 2019. aastal plusspoolel lõpetada kolmas kalatoodete müügiga tegelev ettevõte Springway OÜ, mis asendas aastataguse perioodi 260 000 euro suuruse kahjumi kahemiljonilise kasumiga. 

Bravotexi alla kuuluvad ettevõtted on majandusaasta aruannetes maininud enda põhiliseks turustatud tootegrupiks kuning- ja lumekrabi, ja põhiliseks turuks Ameerika Ühendriike, kust pärineb pea kogu sadadesse miljonitesse eurodesse küündiv müügitulu.

Kuid kalatooted pole ainus ärivaldkond, millega Ain Seppiku pojad on kätt proovinud. Aktiivselt on tegeldud ka kinnisvarasektoris. Selle ärisuuna üks tähelepanuväärsemaid seiku pärineb 2018. aasta oktoobrist, mil Harju maakohus kuulutas välja Siimu ja Sulevi kinnisvara üürileandmisega tegelenud ettevõtte Hexanor OÜ pankoti. Pool aastat varem oli Hexanor kaotanud riigikohtus kohtuvaidluse SEBga, mille tulemusena pidanuks ta pangale maksma 6,1 miljonit eurot.

Hexanor oli üldse üks omapärane firma, mille omanikeringi kuulus algusaastatel koos Seppikutega skandaalne ärimees Kristian Kessner. Hiljem tegutses firma juhatuses koos Ain Seppiku poegadega näiteks pragune TLT juhatuse liige Lennart Viikmaa.

Omaette seosed on kinnisvara ja altkäemaksuga ka Ain Seppikul. Nimelt kuulub Ain Seppik Porto Franco nõukogusse. Mäletatavasti rullus ka Porto Franco altkäemaksuskandaal lahti aasta tagasi jaanuaris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles