Vitsur: rikkuse koondumine on kõikidele ohtlik (21)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Majandusteadlane Heido Vitsur tõdes, et on ise küll 80-aastane, aga nägi alles presidendi nõunikuna töötades seda Eestit, mis hoolduskohustuse all ägab – see aga võtab ära suure osa inimeste töövõimest.
Majandusteadlane Heido Vitsur tõdes, et on ise küll 80-aastane, aga nägi alles presidendi nõunikuna töötades seda Eestit, mis hoolduskohustuse all ägab – see aga võtab ära suure osa inimeste töövõimest. Foto: FOTO: TAIRO LUTTER

Praegu on inimestel eelkõige üks teema: kõrged hinnad ja hirm raha väärtuse langemise ees. Majandusteadlane Heido Vitsur (KE) ütleb praeguse rahapoliitika kohta, et tagasikäiku sellisele rahatrükist põhjustatud inflatsioonile pole võimalik anda.

«Tean ajaloost ainult ühte katset, mille tegi Inglise Pank peale Esimest maailmasõda, kui püüdis inflatsiooni tagasi keerata ja taastada naela ostujõudu. See tõi kaasa raske kriisi majanduses,» ütles Vitsur. «Tagasi tugevale rahale minna pole võimalik, aga tuleb vältida raha juurdetrükki.» Praegu on häda selles, et rahamassi kasv pole olnud enam lineaarne, vaid eksponentsiaalne.

«Momendil on rahapoliitika muutmiseks väga halb aeg: geopoliitiline kriis, tervisekriis ja rohepööre – kõik need nõuavad raha. Aga teha tuleb.»

Sealjuures ei ole riigid rahanduspoliitika kujundamisel võrdses seisus. «On majandused, mis teenivad raha, ja majandused, mis trükivad raha. Eesti ise raha ei trüki, niipalju kui Euroopast juurde tuleb, niipalju on. Aga USA, EKP ning Hiina ja Jaapan – nemad emiteerivad, palju tahavad. Nad saavad seda teha, sest nende raha vajab terve maailm.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles