Netflixi ohustanud piraatteenus pandi kinni

PM Majandus
Copy
Popcorn-Time
Popcorn-Time Foto: Ekraanitõmmis

Popcorn Time oli möödunud kümnendi keskel populaarne piraatrakendus, mis muutis filmide ja seriaalide vaatamise peaaegu sama lihtsaks kui see on täna Netflixis. Eile pandi see filmitegijatele meelehärmi valmistanud pahalane aga kinni.

Piraatteenus Popcorn Time tuli turule 2014. aastal ning aastaga sai sellest üks kõige populaarsemaid ebaseadusliku videosisu tarbimise teenuseid, kirjutab Bloomberg. 2015. aastal hoiatas Netflix isegi enda investoreid Popcorn Time'i tõusu eest ning ettevõtte tegevjuht Reed Hastings teatas: «Piraatlus on jätkuvalt üks meie suurimaid konkurente.»

Kuigi Popcorn Time'i loojad distantseerusid teenusest vahetult pärast käivitamist – tõenäoliselt õiguskaitseorganite tegevuse tõttu –, oli rakendus avatud lähtekoodiga ja teised arendajad hakkasid sellest peagi uusi versioone välja laskma.

2015. aastal ütles Popcorn Time'iga seotud arendaja Bloombergile, et teenus ei vastuta piraatluse eest, kuna see ei hoiusta varastatud materjali enda serverites. Selle asemel pakkus tarkvara failijagamissüsteemi BitTorrent kaudu ligipääsu kasutajate endi salvestusseadmetes paiknenud sisule. «Torrentite maailm oli miljonite kasutajatega olemas enne meid ja jääb koos miljardite kasutajatega ka pärast meid,» ütles asjutaja toona.

Nii siiski ei läinud. Teisipäeval saatis rakenduse taga olev rühm ajakirjanikele meili, mis teatas teenuse lõppemisest. Popcorn Time postitatas hüvastijätuks oma kodulehele sõnumi «R.I.P.» ning lisas sellele rakenduse populaarsuskõvera läbi aastate.

Popcorn Time'i veebileht.
Popcorn Time'i veebileht. Foto: Kuvatõmmis

Kuigi Popcorn Time näib olevat saanud ajalooks, siis on filmipiraatlus Hollywoodi jaoks endiselt probleem. Viimastel aastatel on striiminguteenused piraatlust küll kõvasti vähendanud, kuid ebaseaduslik tegevus süvenes taas pandeemia ajal, kui paljud filmid läksid ilma kinolinastuseta otse digiturule. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles