USA kunagine biotehnoloogiatäht Elizabeth Holmes tunnistati süüdi pettuses (3)

Copy
Elizabeth Holmes kohtusaalist lahkumas.
Elizabeth Holmes kohtusaalist lahkumas. Foto: NIC COURY/Scanpix

Edukuse ja kuulsuse kõrgustelt langenud kunagine biotehnoloogiatäht Elizabeth Holmes mõisteti esmaspäeval süüdi oma vereanalüüside idufirma Theranose investorite petmises, edastasid USA meediakanalid.

Vandekohtunikud leidsid Holmesi süü selles, et ta pettis investoritelt raha välja oma sõnul revolutsioonilise testimissüsteemiga.

Holmesi vastu esitati 12 süüdistust, millest neljas ta tunnistati süüdi ja ühest loobuti. Naine mõisteti samas mõnes süüdistuses õigeks ja teistes ei jõudnud vandekohus kokkuleppele ning neid arutatakse hiljem.

USA meedia hinnangul ähvardab Holmesi maksimaalselt 20-aastane vanglakaristus.

Holmes ise on süüdistused tagasi lükanud. Seetõttu on tõenäoline, et ta kaebab otsuse edasi.

Theranos turustas testimistehnikat, mis pidi tuvastama näiteks vähi või diabeedi vaid patsiendi näpuotsast võetud mõne tilga vere abil. Testseade nimega Edison ei töötanud aga tegelikult, nagu lubatud. Lisaks selgus, et Theranos oli suure osa oma katsetest läbi viinud teiste firmade arendatud seadmetega.

Holmes kogus oma ettevõtte rahastamiseks sadu miljoneid dollareid ja tohutuid varasid, kuid lõpuks selgus, et tegemist oli pettusega. Teiste seas rahastasid ettevõtmist Betsy DeVosi perekond, Rupert Murdoch ning Walmarti asutanud Waltoni perekond. Oma hiilgeaegadel hinnati Theranose väärtuseks üheksa miljardit dollarit. 

Veel 2014. aastal tunnustati Holmesi Ränioru idufirmade kuningannana ja nimetati meedias uueks Steve Jobsiks. Ajakiri Forbes hindas naise netoväärtuseks 3,6 miljardit dollarit.

Süüdistaja Jeffrey Schenk tõdes kohtus, et Holmes valis ärilise läbikukkumise asemel pettuse tee. «Ta otsustas valetada nii investoritele kui patsientidele. See otsus ei olnud mitte ainult kalk, vaid kriminaalne,» vahendas populaarne USA investorite kanal CNBC Schenki sõnu.

Ka meenutas Schenk, et Holmesi enda töötajad kinnitasid korduvalt, et tehnoloogia ei tööta, kuid sellele vaatamata jätkas Holmes investoritelt valeväidetega raha kogumist. Süüdistajad püüdsid ka kohut veenda, et Holmesi väited justkui oleks firma üks juhfiguure ning Holmesi  kallim Ramesh «Sunny» Balwani teda ära kasutanud ning ähvardanud, ei pea paika. CNBC käsutuses olevad sõnumid ei toeta samut Holmesi kaitsetaktikat ning kinnitavad aastatel 2011-2016 nende häid suhteid ning priiskavat elustiili, samal ajal kui nende idufirma sadu miljoneid dollareid põletas.

Holmesi advokaat Kevin Downei kinnitas kohtus, et tema klient uskus, et on loonud tehnoloogia, mis suudab maailma muuta. Samuti lisas ta, et Holmes ei müünud oma osalust ning läks koos ettevõtmisega põhja.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles