Peep Talving: Eesti meditsiin vajab heldemat rahastamist (1)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Professor Peep Talving Põhja-Eesti regionaalhaiglas oma kabinetis. Ta töötab igal argipäeval vähemalt tosin tundi.
Professor Peep Talving Põhja-Eesti regionaalhaiglas oma kabinetis. Ta töötab igal argipäeval vähemalt tosin tundi. Foto: Remo Tõnismäe

Põhja-Eesti regionaalhaigla ülemarst Peep Talving ütles, et Eesti medistsiinisüsteem vajab suuremat ja senisest erinevat rahastust.

«Mu võrdluseks on minu taust, seega Rootsi, Norra, Ameerika Ühendriigid ja Lõuna-Aafrika, ja kui lisan siia ritta Eesti, tuleb öelda, et Eesti meditsiin on optimeeritud ja efektiivistatud maksimumini, aga kriisid vajavad enamat,» ütles Talving Lääne Elule antud intervjuus.

«Eesti sisemajanduse kogutoodangust, mida riik panustab tervishoidu, on enam-vähem maksimum välja võetud. Rahastus ja tegevus on kulu- ja tükipõhine, mis hakkab mõnevõrra vanaks jääma, sest mõned riigid liiguvad juba tulemuspõhise rahastuse juurde tervishoius,» märkis Talving.

«Oleme nende kriiside käigus näinud, et kui tuleb peale Covidi-laine, hakkab meil plaaniline ravi üsna pea kukkuma. Nakkushaiglate võimekus nii maailmas kui ka Eestis ei olnud ju arvestanud pandeemiaga. Vaatamata sellele oli teise laine tipul meil Eestis pandeemiale profileeritud 1016 voodikohta. Tavaolukorras on Eestis nakkushaigustele 91 voodikohta. Seega võimekus on praeguse rahastusmudeli juures väike ja vajab kindlasti suurendamist,» kinnitas Talving.

«Süsteem peab epideemia ajal plaanilist ravi pidurdama ja hädade, mis ei ole elu ohustavad, ravi lükkub edasi. Aga need tervisemured riivavad haigete elukvaliteeti. Ja Covidi-laineid hakkab tulema veel ja veel, kui enamik meist ei jõua vaktsiinini,» märkis Talving.

Talving ütles, et regionaalhaiglas täitmata on 100–120 üdede ametikohta. «Õdede koolitustellimus peaks oluliselt suurenema. Saan aru, et see maksab palju raha, ja õed ei pruugi pärast koolituse läbimist ju jääda tööle haiglavõrgu haiglatesse, vaid lähevad erameditsiini. Usun, et sellest tuleb üle vaadata, ka need õed on siiski olemas. Kui tuleb kriis, tulevad õed appi, kui on väga vaja,» sõnas Talving.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles