Kas kiibipuudus jätkub ka alanud aastal?

Erkki Erilaid
Copy
Jaapani Renesas Electronics Corp'is valmistatud kiip.
Jaapani Renesas Electronics Corp'is valmistatud kiip. Foto: Yuriko Nakao

Ekspertide hinnangul kasvab alanud aastal pooljuhtide müük ligi kümnendiku võrra, kuid mullune enneolematult suur nõudlus võib hakata taanduma.

Krediidifirma Euler Hermesi analüütikute hinnangul kasvab pooljuhtide müük sel aastal 9 protsenti ja ületab 600 miljardi dollari piiri. Kasv on küll suur, kuid jääb tublisti alla lõppenud aastale, mil kiipe müüdi 26 protsenti enam kui 2020. aastal, kokku 553 miljardi dollari eest, vahendas CBNC.

Analüütikud nentisid, et kiibitootjad on pandeemia ajal olnud selged võitjad. Näiteks Taiwani börsil noteeritud TSMC aktsiad on kahe aastaga tõusnud enam kui 80 protsenti. Suuremad kiibitootjad on juba teatanud plaanidest võimsust suurendada ja ka Euroopasse plaanitakse uusi tehaseid, kuid tavaliselt kulub aastaid, enne kui uued liinid tootma hakkavad.

Eksperdid hoiatavad, et nõudlus võib tänavu siiski normaliseeruda ja edasine kasv aeglustub. Lõppenud aastal seisid elektroonikakomponentide tarneraskuste tõttu ajutiselt mitmed maailma juhtivad autotehased ning nii telerite, nutitelefonide kui arvutite müük oli kiibipuudusel tublisti häiritud. Samas oli aga nõudlus kõikide nende toodete järgi rekordiliselt kõrge, mis tähendas ka, et kiipide hinnad tõusid kordades. 

Autotootjad, kes näiteks Euroopas müüsid novembris kiibipuuduse tõttu viiendiku võrra vähem autosid kui 2020. aasta samal perioodil, ennustavad, et komponentide defitsiit kärbib müüke terve alanud aasta.

Euler Hermesi tehnoloogia- ja jaemüügivaldkonna nõuniku Aurelien Duthoit’i sõnul võib samas arvutite, serverite ja muu elektroonika müügi kasv tänavu pidurduda, mis tooks kaasa ka nõudluse languse kiipide järele. «Lisaks on kiibitootjatele ohuks see, et USA ja Hiina vahelise tehnoloogiline «külm sõda» takistab pooljuhttehnoloogiate Hiina ettevõtetele müümist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles