Pärnu ei andnud Rail Balticu täitematerjali kaevandamiseks luba (1)

BNS
Copy
Pärnut läbiv Rail Balticu kiirraudtee muudab tulevikus elu suvepealinnas ilmselt vägagi oluliselt.
Pärnut läbiv Rail Balticu kiirraudtee muudab tulevikus elu suvepealinnas ilmselt vägagi oluliselt. Foto: Rail Baltic

Pärnu linnavalitsus ei andnud tänasel istungil maavarade kaevandamisega tegelevale Eesti Killustikule geoloogilise uuringu luba, millega ettevõte soovis leida Rail Balticu raudteetrassi muldetööde ehituseks vajaminevat täitematerjali.

Eesti Killustik OÜ esitas geoloogilise uuringu loa taotluse Reiu-Liiva III uuringuruumile, mille teenindusala pindalaga 23,22 hektarit asub Seljametsa külas. Katastriüksuse omanik on keskkonnaministeerium ja volitatud asutus Riigimetsa Majandamise Keskus.

Ettevõte soovis teha geoloogilist uuringut Rail Balticu raudteetrassi muldetööde ehituseks vajamineva täitematerjali leidmiseks ning sobivusel selle arvelevõtmiseks maavara aktiivse tarbevaruna ja tulevikus ka kaevandamiseks.

Lähimad elamud jäävad ligikaudu 200 meetri kaugusele Silla külas Puraviku tee äärde. Reiu küla keskus jääb ligikaudu 1,4 kilomeetri kaugusele.

Uuringuloa taotlusest tuleb välja, et ettevõtte eesmärk on hilisem maavara kaevandamine. Maavara transportimiseks tuleb kasutada olemasolevaid lähedal asuvaid teid. Kõige lähim tee on Silla külas Jõekalda tee, seega transport toimub läbi elurajooni.

Maavara transportimiseks suureneb koormus kohaliku tähtsusega teel ning müra ja tolmu suurenemine elamurajoonides on linnavalitsuse hinnangul liigse keskkonnahäiringu aluseks. Keskkonnaseadustiku järgi on keskkonnahäiring ka siis, kui seda ei ole normidega kas ületatud või üldse normidega kehtestatud.

Uuringuruum asub Paikuse valla üldplaneeringu kohaselt kompensatsioonialal. Paikuse valla üldplaneering ütleb üheselt, et kompensatsioonialad on reserveeritud intensiivse kasutusega alade vahele. Eesmärk on mahendada eelkõige inimmõjust tulenevaid negatiivseid mõjusid ja mitmekesistada maastikku. Kompensatsioonialad toetavad rohelist võrgustikku ja toimivad selle osana.

Pärnu linnavalitsuse hinnangul ei ole seega eelnevat arvestades taotletud geoloogilise uuringu loa andmine põhjendatud ning ei nõustu geoloogilise uuringu loa andmisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles