BaltCap rahastab koostootmisjaama ehitust Leedus

PM Majandus
Copy
Marek-Andres Kautsi sõnul on päikeseelektrijaamadel oluline ülesanne aidata hoida elektri hinda madalamal just päevasel ajal, kui tarbimine on suurem. Pildil katsejaam TTÜ katusel.
Marek-Andres Kautsi sõnul on päikeseelektrijaamadel oluline ülesanne aidata hoida elektri hinda madalamal just päevasel ajal, kui tarbimine on suurem. Pildil katsejaam TTÜ katusel. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

BaltCapi Infrastruktuurifond (BInF) annab kuus miljonit eurot laenu biomassil töötava elektri ja sooja koostootmisjaama ehitamiseks Alytuse linnas Leedus. 

Koostootmisjaam alustab elektri ja sooja tootmist 2023. aastal. Jaama elektriline võimsus on 2,5 MW ja soojatootmisvõimsus 12 MW koos suitsugaasi kondenseeriva ökonomaiseriga, teatas ettevõte.

Alytuse koostootmisjaam on kolmas BInFi poolt finantseeritav biokütusel baseeruv energiaprojekt Baltikumis.

«Need projektid annavad suure panuse kliimamuutuste leevendamisel, sest aitavad vähendada sõltuvust fossiilsetest kütustest ja energia tootmisel tekkivat süsinikuemissiooni. Veelgi enam, iga selline projekt panustab ka energiahindade tõusu pidurdamisse, mis on majandust šokina tabanud,» ütles BaltCapi Infrastruktuurifondi investeeringute juht Marek-Andres Kauts.

BaltCapi Infrastruktuurifondi investeeringute hulgas on varasemalt ka biokütusel töötav koostootmisjaam Riias ja soojatootja Vilniuse kaugküttevõrgus.

BInF annab oma tütarettevõtte Forest Investment kaudu 6 miljonit eurot laenu Alytuse jaama finantseerimiseks. Jaama arendajaks on kohalik ettevõte Biovatas, mis on asutatud 7 aastat tagasi ja opereerib 15 MW biokütusel töötavat soojatootjat Alytuse kaugküttevõrgus.

BaltCapi Infrastruktuurifond investeerib energeetika, transporditaristu ja sotsiaalse taristu projektidesse Baltikumis ning Poolas. Fondi investorite hulka kuuluvad Euroopa Investeerimispank, EBRD, Nefco ja Baltikumi pensionifondid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles