Sõidad rongiga? Elron tõstab järsult piletihinda (2)

BNS
Copy
Elroni rong kihutab uuel aastal kallima hinnaga
Elroni rong kihutab uuel aastal kallima hinnaga Foto: Arvo Meeks

Elron teatas, et tõstab alates tänasest piletihinda – riigilt saadavad lisamiljonid ettevõtte esindajate sõnul kütusehindu ei korva.

Elroni kaubamärgi all tegutsev riigifirma AS Eesti Liinirongid tõstab alates laupäevast rongipiletite hindu keskmiselt 9,5 protsenti.

Ettevõtte teatel on hinnatõus tingitud nii diislikütuse kui elektrihinna tõusust, aga ka infrastruktuuritasude kallinemisest. Viimati tõstis ettevõte rongipiletite hindu 2019. aasta augustis.

«Elron on seni püüdnud hoiduda rongipiletite hinnatõusust, kuid kuna nii diislikütuse kui ka elektri hind on juba pikka aega stabiilselt kasvanud, siis mõjutab sisendhindade kallinemine ka rongiliiklust. Seetõttu oleme paratamatult sunnitud hindu tõstma,» ütles Elroni juhatuse esimees Lauri Betlem.

Rongipiletite hinnad on püsinud senisel tasemel üle kahe aasta. Vahepealse ajaga on Betlemi sõnul sisendite hinnad märkimisväärselt kasvanud. 2022. aasta prognoositavad kulud energiale ehk elektri- ja diislikütustele on võrreldes 2020. aastaga 45 protsenti suuremad, mis on 2,5 miljonit eurot rohkem, ning raudtee kasutamise ehk infrastruktuuri tasud on 16 protsenti tõusnud ehk üle 3 miljoni euro enam.

Riigi dotatsioon Elroni tegevuskuludeks on alanud aastal 30 miljonit eurot. Aastaga kasvab see 2,6 miljoni euro võrra, mis aga ei kata ettevõtte sõnul täielikult sisendite kallinemist.

«Kui seni on Elron püüdnud hinnatõusu vältida, siis nüüd on üldisel hinnatõusul otsene mõju ka rongiliikluse teenusepakkumisele, mistõttu kallinevad Elroni rongipiletite hinnad keskmiselt 9,5 protsenti,» selgitas Betlem, lisades, et hinnatõus arvestab nii praegust sisendhindade kallinemist kui ka uue aasta kulude prognoosi.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles