Omikron halvab lennundust: USAs jäeti eile ära 1400 lendu

PM Majandus
Copy
Jetblue on olnud üks suuremaid lendude tühistajaid.
Jetblue on olnud üks suuremaid lendude tühistajaid. Foto: FRED PROUSER/Scanpix

Kuigi lennufirmad on aastavahetuse puhkusehooajaks valmistunud mitmeid kuid, on kiiresti leviv Omikroni tüvi löönud lennugraafikud segamini, kirjutab New York Times.

Lennundusportaali FlightAware andmetel tühistati eile maailmas 3146 lendu, millest 1438 USAs. Ka täna on Ühendriikides ära jäetud juba üle 1000 lennu.

USA suured lennundusmured on ajendatud koroonaviiruse üha laialdasemast levikust: riigis registreeritakse keskmiselt üle 260 000 uue koroonaviiruse juhtumi päevas, mida on rohkem kui eelmisel talvel. 

Üheks suurimaks lendude tühistajaks on olnud JetBlue, kes jättis eile ära 179 lendu ehk 17% oma kõikidest väljumistest. Ettevõte teatas juba kolmapäeval, et vähendab oma graafikut kuni 13. jaanuarini.

Oma avalduses teatas lennufirma, et Omikroni tüve kiire leviku tõttu on töötajate haigestumine kiiresti kasvanud ning see halvab nende suutlikkust lende korraldada. Seda hoolimata asjaolust, et Jetblue läks aastavahetuse perioodile vastu suurima töötajate arvuga pärast pandeemia algust.

Ettevõtte teatel ei looda nad lähiajal ka olukorra leevenemist. «Ootame, et koroonajuhtumite arv kirdeosas, kus asub enamik meie meeskonnaliikmeid, kasvab järgmise nädala või paari jooksul veelgi,» teatas ettevõte. «See tähendab, et täiendavate tühistamiste tõenäosus on suur.» 

Omikroni tüve kiire levik ei häiri aga ainult lennuettevõtteid. Ameerika Ühendriikide Föderaalne Lennuamet (FAA) teatas neljapäeval, et surve alla võib sattuda ka nende lennujuhtimise personal, kuna üha rohkemad agentuuri töötajad on saanud positiivse testitulemuse. «Ohutuse säilitamiseks võib mõnel pool olla vajalik liiklustihedust vähendada, mis võib kiiretel perioodidel põhjustada viivitusi,» ütles FAA pressiesindaja. 

Kuid Omikron pole ainus, mis USA lennundust häirib. Enim väljumisi tühistati eile Seattle'i Tacoma rahvusvaheline lennujaamas, kus jäi ära 157 väljumist ja 146 saabuvat lendu. Seattle'is oli põhiline tegur lendude ärajäämises aga hoopis tugev lumesadu. 

Tegelikult võiks olukord USA lennundussektoris olla veelgi pingelisem. Personalipuuduse käes vaevlev lennundussektor nõudis USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuselt pikka aega, et nad lühendaksid Covid-19-sse nakatunute soovitatavat isolatsiooniperioodi. Sel esmaspäeval see otsus tehtigi: kui varem soovitas agentuur nakatunud patsientidel pärast positiivset testi 10 päeva pikkust isolatsiooni, siis nüüd lühendati perioodi viie päevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles