Ootamatu üllatus! Pank tegi jõuludel 130 miljoni naela eest valekandeid

PM Majandus
Copy
Santanderi harukontor.
Santanderi harukontor. Foto: KACPER PEMPEL/Scanpix

Kümned tuhanded britid said esimesel jõulupühal ootamatu üllatuse osaliseks, kui avastasid enda pangakontodelt ootamatu laekumise.

Jõulukingina tõlgendatud ülekannete taga oli aga Briti panga Santander UK eksistus, mille tulemusena tehti 75 000 kontole kokku 130 miljonit naela ulatuses topeltkandeid.

Ettevõtte teatel tabas panka tehniline probleem, mille tõttu dubleeriti osa äriklientide väljamaksetest. Panga sõnul tähendas see, et näiteks tööandja kontolt tehti väljamakseid kaks korda, kuigi teist makset rahastas Santander ise.

Pärast vea ilmnemist on Santanderi töötajad tormavad valekande saanutelt raha tagasi nõudma, kirjutab BBC. «Teeme paljude pankadega Ühendkuningriigis kõvasti tööd, et lähipäevil dubleeritud tehingud tühistada,» teatas pank ka omaenda avalduses. 

Ajaleht The Timesi andmetel on see töö aga raskendatud, kuna suur osa summast hoiustatakse konkureerivate pankade kontodel, mistõttu ei pääse Santander vahenditele ise ligi. Ka pole selge, kuidas pangad reageerivad, kui nende kliendid on raha juba kulutanud.

Santander märkis, et võib raha tagasi saamiseks inimestega otse ühendust võtta.

Kuigi pank rõhutas, et ükski klient eksituse tulemusel raha kaotanud ei ole, ütles üks BBCga rääkinud raamatupidaja, et eksitusel oli suur mõju tema vaimsele tervisele. «Juhtunu rikkus mu puhkuseperioodi, sest arvasin, et maksin ise ekslikult sadu tuhandeid välja – arvasin, et tegin midagi valesti,» rääkis ta.

Töötaja sõnul jäi esialgu mulje, nagu ta oleks ise topeltkandeid teinud.«Eeldasin, et ma olin ainus, kes selle vea tegi ning mul tekib sellest tööl suur pahandus,» rääkis anonüümuseks jääda soovinud allikas.

Raamatupidaja teatel ei ole Santander andnud teavet selle kohta, kuidas ettevõtted peaksid töötajatele teist makset selgitama või kuidas see tuleks tagasi maksta. «See on lihtsalt täielik jama,» ütles raamatupidaja. «Kuidas nad selle taastavad, ma lihtsalt ei tea.»

Santander UK on ülemaailmse Hispaania panga Banco Santander omanduses olev tütarettevõte. Ühendkuningriigis on Santanderil nende kodulehe andmetel 14 miljonit aktiivset klienti

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles