Elering tõstab aprillist ülekandetasu (2)

PM Majandus
Copy
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kerkinud elektri börsihind on kasvatanud Eleringi kulud tarbijatele elektri edastamisel võrgukadude kompenseerimiseks 12 miljonilt eurolt 35 miljonile. Selle hinnatõusu mõju on keskmisele kodumajapidamisele iga kuu suurusjärgus üks euro.

Võrgutasu tõusu surve leevendamiseks maksab ettevõte planeerituga võrreldes samuti vähem dividende omanikule, teatas Elering.

Konkurentsiamet kinnitas pärast pea üheksa kuud kestnud menetlust Eleringi uued ülekandeteenuse tasud 28. detsembril. Uued tasud jõustuvad 2022. aasta 1. aprillist.

Kuigi Elering ei osuta teenust otse kodumajapidamistele, suurendab muudatus jaotusvõrkude kulusid ja mõjutab ka lõpptarbija elektrienergia edastamise tasu. Kui arvestada keskmise pere elektritarbimiseks 250 kilovatt-tundi kuus, siis võivad sellise pere kulud elektri edastamise teenusele suureneda ühe euro võrra kuus.

Viimati tõstis Elering ülekandeteenuse tasu 2013. aastal. Pärast seda on tasu kahel korral langenud, 2014. ja 2017. aastal.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi selgitas, et kaoelektri kulu on nende kõige suurem kulurida. «Eestis on võrgutasud kulupõhised ja kui kasvavad kulud elektri edastamiseks, siis tähendab see suuremaid võrgutasusid nende kulude katmiseks,» ütles ta.

Kui terve 2020. aasta jooksul kulus Eleringil elektri edastamisega seotud füüsikaliste kadude ostuks 12,2 miljonit, siis 2021. aastal kulub võrgukadude kompenseerimiseks vajaliku elektri ostmiseks 35 miljonit.

Arvestades 2022. aasta Eesti hinnapiirkonna elektri tulevikutehingute hinda, võivad kadude kompenseerimiseks vajalikud kulud järgmisel aastal ulatuda Eleringil 50-60 miljoni euro tasemele. Viimase 12 kuu jooksul on Elering ostnud elektri ülekandega seotud kadude katteks ligikaudu 400 gigavatt-tundi elektrit.

Võrgukaod on ülekandevõrgus kõige suurem kululiik, ületades uuel tasuperioodil enam kui 10 miljoni euroga isegi tegevuskulude kogusummat. Viimase hulka kuuluvad muu hulgas kõik elektrivõrgu opereerimise ja jooksva hooldusega seotud kulud.

Võrgukadu on Eleringi selgitusel elektri ülekandega paratamatult kaasnev füüsikaline nähtus. Kao tekitab eelkõige elektriliinide ja -seadmete soojenemine ja see on ligikaudu kolm protsenti elektri ülekandevõrku läbivast energiast. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles