AK ⟩ Oma tuba, oma luba – kättesaamatuks muutuv unistus? (1)

Hebo Rahman
, arvamustoimetaja
Copy
Tallinna mereäärsed uusarendused Kalasadamas.
Tallinna mereäärsed uusarendused Kalasadamas. Foto: Sander Ilvest

Tõnu Tepandi häälel kõmisev laulurida «Minagi olin Arkaadia teel, kuigi ma sündisin saunas» võiks olla 30-aastase vaba Eesti motoks. Siin on olnud võimalik tõeline liberaalne ime – liikuda kergelt varanduslike klasside vahel, eelkõige just end hariduse ja töökuse najal vaesest perest keskklassi koduomanikuks üles töötada.

Kui aga maakleridaamid hakkavad paneelmajade seintel «Leian sulle parima pakkumise» asemel kuulutama «Ära müü odavalt», võivad seda teed käivatele noorukitele ­muremõtted pähe tulla. 2021. aasta kinnisvarabuum ühes energia- ja üürihindade tõusuga on avaldanud mõju oma kodu ­soetamise realistlikkusele või pikendanud eeldatavat aega, mis selleni jõudmiseks võiks kuluda, kinnitavad loo jaoks intervjueeritud noored.

Laias läänes on noorte kinnis­vara ostmise suut­­likkuse probleemi juba mõnda aega teadvustatud. Selle aasta märtsis ilmus CNNis linnaplaneerimise eksperdilt Annika Olsonilt arvamusartikkel, mis oli üsna lootusetu pealkirjaga «Millenniumipõlvkonnal on oma kodu soetamine peaaegu võimatu» (23.03).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles