Potikuusk vajab ellujäämiseks kastmist ja head õnne

Adele Johanson
Copy
Kuusebeebid
Kuusebeebid Foto: Erakogu

Kätlin Rohilaid-Aljaste on neli aastat pakkunud rohenäppudele võimalust jõulukuusk tema käest laenata ning see siis hiljem tagasi tuua või meelepärasesse metsatukka maha istutada. Selleks, et kuusekesel ka pärast jõulutralli hing sees oleks, tuleb tema eest hästi hoolt kanda.

Väikese kuuse rent maksab 24 eurot ja 90 senti. Sellest 10 eurot on tagatisraha, mille ettevõte tagastab, kui kuusk on elu ja tervisega kodusesse kasvuhoonesse naasnud.

2019. aastal oli ettevõtte müügitulu 6623 eurot. Kuna suure osa West Tree klientidest moodustavad ettevõtted, siis läks 2020. aasta puumüük veidi untsu. Keegi kontoris kohal ei käinud ja jõulukinke tehti ka vähem.

Sel aastal aga on müük jälle hoogu kogunud ja 5 protsendi jagu suurem kui kaks aastat tagasi. «Hästi palju on suurettevõtteid, kes kinkisid jõuluks potikuuski. See on võimalus olla roheline ja omalt poolt panustada metsa taasloomisesse,» rääkis Rohilaid-Aljaste.

Eesti kuuskedele pakuvad konkurentsi nulud ja välismaised kaharad kuused. «Aga Eesti oma ongi selline minimalistlik. Minimalismis on oma võlu,» arvas Rohilaid-Aljaste.

Selleks, et kuusk ka pärast jõulupidu krapsakas oleks, peab ta kohe algusest peale potis kasvama. «Kui juur on poti sees kasvanud, tunneb ta ennast seal mõnusalt. Kui ta on välja kaevatud ja katki raiutud või kahjustatud, ei ole puu nii väikese pinna sees harjunud ja võib kergelt närbuda. Raskematest tingimustest paremate peale minek on mõnus, teistpidi on elusolendile raske,» tõdes kasvataja.

Tähtis on ka see, et kuusk ei satuks ootamatult külmast õuest sooja tuppa, see pöörab puu elurütmi pahupidi ning pärast on raske teda kasvama saada. Seepärast kasvavad Rohilaid-Aljaste kuused kasvuhoones.

Eesti kuusk on harjunud niiske pinnasega ning tahab seepärast ka potis üle päeva juua. Pealegi on keskküttega linnakorterid väga kuiva õhuga. Kõige paremini pidid kuuskede eest hoolitsemisega toime tulema pensionärid, sest neil ei lähe kastmiskorrad meelest.

Kuuse võib metsa viia

Kui kliendil on soovi, võib ta kuuse ise mulda istutada. Nii lubas teha Iru vanadekodu, nimelt said kõik sealsed elanikud oma tuppa väikese potikuuse. «Loodame, et sinna tuleb tore kuusik,» märkis Rohilaid-Aljaste.

Kuuse võib ka ettevõttele tagasi tuua. Tingimus on, et kuusk peab olema hea tervise juures. Paar korda on selle plaani untsu keeranud kassid, sest kui kass pisikesele puule peale pissib, kuivab see täiesti ära.

Tagasi toodud kuused leiavad aga tee metsa. Loomulikult ei jää kõik neist ellu, sest elu metsas on karm isegi kuuse jaoks. Põder võib ära naksata väikese puu ladva ja hiir juured läbi närida. «Kui istutame metsa 2500 taime ja kui neist 1500 jääb ellu ja kasvab suureks, siis see on väga hea tulemus,» tõdes Rohilaid-Aljaste.

Tema sõnul oleks eriti äge, kui iga Eesti inimene istutaks aastas ühe puu. Juba siis saaks metsa oluliselt rohkem. Kui ise puu kasvama panna ja selle sirgumist jälgida, saab ka aimu, kui kaua kogu asi aega võtab. Need puud, mida tavaliselt jõuluks koju tuuakse, on vähemalt 15 aastat vanad.

Kõik potikuused kasvatamiseks ei sobi

Potikuuski müüvad ka teised ettevõtted. Rocca al Mare Bauhausi juhataja Maire Miller kinnitas, et nemad on sel talvel müünud 10 protsenti rohkem potikuuski kui mullu. Neilt ostetud potikuuskede õue viimise koha pealt on tal aga kahetised tunded. Neid võib küll proovida kasvama panna, aga kogu asja õnnestumine ei ole tema sõnul teps mitte kindel.

Enamasti on nende potikuused kasvanud õues ning potti pandud veidi enne müüki. Külmast õuest sooja tuppa kolimine äratab uinunud puu üles, õue saab ta kasvama panna aga alles pärast öökülmade möödumist. Kui puu selle ajani vastu peab, võib ju proovida. Kui potikuuske tuppa ei too ning teda ehtida õues, on võimalused paremad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles