Krediidiasutuste varad on tublisti kasvanud

BNS
Copy
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Joosep Pank

Eesti Panga andmetel moodustasid krediidiasutuste varad tänavu novembris kokku 38 miljardit eurot, suurenedes eelmise kuuga võrreldes ühe protsendi ehk 378 miljoni euro võrra ja aastavõrdluses 13,5 protsenti ehk 4,5 miljardi euro võrra.

Liisinguettevõtete varade kogumaht oli 3 miljardit eurot ja aastakasv 2,4 protsenti ehk 70,2 miljonit eurot, teatas keskpank.

Hoiuste maht oli krediidiasutustes 27,8 miljardit eurot, kasvades eelmise kuuga võrreldes 0,7 protsenti ehk 183,9 miljoni euro võrra ning aastaga 22,3 protsenti ehk 5,1 miljardi euro võrra. Aastakasvu panustasid kõige enam mitteresidentidest muude finantseerimisasutuste hoiused. Mitteresidentide hoiuste maht kokku kasvas aastaga 2 miljardi euro võrra ja moodustas krediidiasutuste hoiuste jäägist 15,3 protsenti.

Krediidiasutuste laenuportfellist moodustasid üle 60 päeva viivises olevad kodumajapidamiste ja mittefinantsettevõtete laenud 55,8 miljonit eurot ehk 0,3 protsenti; aasta tagasi samal perioodil oli vastav näitaja 0,51 protsenti. Viivislaenude osatähtsus vastavas laenuportfellis kahanes aastaga nii kodumajapidamiste kui ka mittefinantsettevõtete puhul.

Mittefinantsettevõtetele antud laenude ja liisingute jääk oli 9,9 miljardit eurot, kasvades aastaga 5,5 protsenti ning olles eelmise kuu kasvust 0,6 protsendipunkti võrra väiksem. Pikema kui aastase tähtajaga väljastatud laenude maht oli 191,4 miljonit eurot, mis on 53,8 miljonit eurot vähem kui eelneval kuul. 86,9 protsenti mittefinantsettevõtetele antud laenudest olid pikaajalised laenud.

Liisinguid anti mittefinantsettevõtetele 67 miljoni euro väärtuses. Võrreldes eelmise kuuga kasvas liisingute maht 3,6 protsenti ehk 2,4 miljoni euro võrra ja aastataguse ajaga võrreldes 40,5 protsenti ehk 19,3 miljoni euro võrra.

Mittefinantsettevõtetele kuu jooksul antud pikaajaliste laenude ja liisingute maht oli 258,5 miljonit eurot, mis on 51 miljonit eurot vähem kui eelneval kuul ja 8 miljonit eurot vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Üheksandat kuud järjest anti enim laene ja liisinguid kinnisvara- ja ehitussektorile, kõige vähem aga taristusektorile.

Mittefinantsettevõtete hoiuste maht kasvas aastaga 21,7 protsenti, jõudes 10 miljardi euroni. Aastakasv saavutati peamiselt tänu residentide hoiustele. Mitteresidentide osakaal mittefinantsettevõtete hoiuste jäägis oli 2,6 protsenti, mis on 0,5 protsendipunkti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Mittefinantsettevõtetele antud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär, mis on väga muutlik ja sõltub sellest milliseid projekte ja kui suures mahus kuu jooksul rahastatakse, oli 3,04 protsenti. Eelmisel kuul oli see 2,3 protsenti ja eelmisel aastal samal ajal 3,11 protsenti.

Mittefinantsettevõtetele antud liisingute keskmine intressimäär oli 2,45 protsenti, mis on eelmise kuuga võrreldes 0,08 protsendipunkti kõrgem; aasta tagasi samal ajal oli see 2,65 protsenti. Mittefinantsettevõtete tähtajaliste hoiuste keskmine intressimäär oli 0,26 protsenti, mis on eelmise kuuga võrreldes 0,05 protsendipunkti madalam, kuid eelmise aasta sama ajaga võrreldes 0,19 protsendipunkti kõrgem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles