AASTA NÄOD ⟩ Tuule jõul energiakriisist välja murdja

Erkki Erilaid
Copy
Tallinn Enefit Green aktsia esimese kauplemispäeva tähistamine Energia Avastuskeskuses. Aavo Kärmas.
Tallinn Enefit Green aktsia esimese kauplemispäeva tähistamine Energia Avastuskeskuses. Aavo Kärmas. Foto: Mihkel Maripuu

Aavo Kärmas (46) on kindel, et kui meil oleks praegu rohkem tuule- ja päikeseparke, ei peaks me elektri eest enam kunagi 1000 eurot megavatt-tunni eest maksma. Paraku pole Eestisse 2013. aastast ühtegi uut tuulikut rajatud.

Kärmase sõnul ei maksaks praeguses olukorras otsida mitte niivõrd süüdlasi, kuivõrd lahendusi ning hea tahtmise korral annaks kõikide asjaosaliste pühendudes aastatesse venivaid tööprotsesse kiirendada. Aega veel läheb – Enefit Green loodab Eestis avada järgmise uue tuulepargi alles 2024. aastal, kuid juba 2025. aastaks loodetakse tootmisvõimsusi praegusega võrreldes kasvatada koguni 2,3 korda.

Kärmasel õnnestus lisaks energiafirma edukale juhtimisele sügisese ülimenuka IPOga pöörata skeptilisem rahvas ka investeerimise usku. Märkimiskorraldusi esitas rekordiliselt üle 60 000 jaeinvestori, nende hulgas suur hulk neid, kes tegid seda esimest korda või olid pärast eelmist kriisi börsist kui katkust eemale hoidnud. Enne Enefit Greeni juhtis Kärmas Eesti Posti ja tema hinnangul tuleks ka see pandeemia ajal kasumit kasvatav ettevõte kindlasti lähiajal investorite rõõmuks börsile tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles