AASTA NÄOD Eesti esimesed miljardimehed

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Wise'i loojad Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann.
Wise'i loojad Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann. Foto: Wise Press Kit

Eestile on kombeks kaks miljardäri korraga, võiks parafraseerida president Lennart Meri kuulsat ütlust, sest ilmselt on vähe riike või kas üldse, kus ühel päeval pole ühtegi ja järgmisel on tervelt kaks miljardäri.

Wise’i asutajatest Kristo Käärmannist ja Taavet Hinrikusest said juuli alguses, mil finantstehnoloogiaettevõtte aktsiad noteeriti Londoni börsil, Eesti esimesed miljardärid.

Wise’i börsileminek ei olnud ajalooline sündmus mitte ainult Eestile, vaid väga oluline ka Cityle ehk Londoni finantskeskusele ja 219 aasta vanusele Londoni börsile. Wise’i noteerimine oli Londoni börsil esimene finantstehnoloogiaettevõtte otsenoteerimine, aga ka turuväärtuse järgi ajaloo suurim börsidebüüt üldse. Wise’i edukas noteerimine tugevdas Londoni börsi positsiooni maailma ühe juhtiva finantskeskusena.

Kaks Eesti meest asutasid kümmekond aastat tagasi ja ehitasid üles ettevõtte, mis pole üksnes oma niši maailmaturu liidreid, vaid raputas rahvusvaheliste rahaülekannete valdkonnas kogu globaalset pangandussektorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles