AASTA NÄOD ⟩ Mees, kelle investorid üle kuldavad

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Bolti juht Markus Villig.
Bolti juht Markus Villig. Foto: Tairo Lutter

27-aastane Bolti juht Markus Villig suutis tänavu teha rekordilise rahakaasamise: suvel saadi investoritelt 600 miljonit eurot ning nüüd arvatakse firma väärtus olevat kuue miljardi euro juures.

Bolt laieneb hoogsalt ning püüab konkurente välja süüa. Hiljuti rääkis Villig Bloombergile, et firma plaanib juba uut rahasüsti saada ning välistatud pole ka peatne börsiletulek.

Villig on suutnud ligemale kaheksa aastaga ehitada üles maailmanimega ettevõtte, kus ainuüksi Eestis on tööl tuhatkond inimest. Kullereid ei jõua keegi kokku lugeda. Investoritele äri meeldib.

Kuid päris pilvitu taevas Bolti kohal pole: Euroopa Liit tegi algatuse, mis võtab platvormitöö tugevamalt regulatsioonide alla. Kui seni on platvormid töötanud põhimõttel, et kullerid-teenusepakkujad on igaüks ise ettevõtja ja maksavad oma maksud ise ning platvormi asi on oma teenustasu sisse kasseerida, siis Brüsselis arvatakse, et päris nii ei saa. Kui algatus läbi läheb, saavad väga paljud kullerid endale töötaja staatuse ja seega õiguse näiteks miinimumpalgale, haigekassale, puhkusele ja tööõnnetusvastasele kaitsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles