Raport: kui riigid selle probleemiga hakkama ei saa, tuleb 2023. aastal leppida majanduslangusega

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Hiinal võtab maailma suurimaks majanduseks tõusmine varem arvatust kauem aega.
Hiinal võtab maailma suurimaks majanduseks tõusmine varem arvatust kauem aega. Foto: Scanpix/ EPA

Maailmamajanduse kogutoodang kerkib tuleval aastal esmakordselt üle 100 triljoni dollari taseme. Hiinal läheb USA-le järele jõudmiseks ning maailma suurimaks majanduseks tõusmiseks varem arvatust rohkem aega.

Briti konsultatsioonifirma Cebr prognoosib, et Hiina kerkib dollaripõhises arvestuses maailma suurimaks majanduseks 2030. aastal. See on kaks aastat hiljem, kui prognoosis mullu World Economic League Table, vahendab Reuters.

India peaks Cebri prognoosi kohaselt järgmisel aastal Prantsusmaast ette jõudma ning 2023. aastal ka Suurbritannia seljataha jätma.

Cebri asejuht Douglas McWilliams lausus, et 2020ndate kõige olulisem küsimus on, kuidas riigid inflatsiooniga hakkama saavad. Näiteks maailma suurimas majanduses USAs on see näitaja kerkinud juba 6,8 protsendi tasemele.

McWilliams avaldas lootust, et riigid suudavad suhteliselt väikeste muudatustega küsimuse kontrolli alla saada. «Kui mitte, siis tuleb maailmal end 2023. ja 2024.aastal majanduslanguseks valmis panna,» märkis ta.

Prognoosi kohaselt peaks Saksamaa sisemajanduse kogutoodangu mahult 2033. aastal Jaapanile järele jõudma ning Venemaa peaks kerkima kümne suurema majanduse sekka aastaks 2036.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles