USA amet kasutab ookeani- ja kliimauuringuteks keskkonnasõbralikku purjelaeva

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Prantslasest kapten Eric Defert ja purjelaev Iris Prantsusmaal Brestis enne väljasõitu ekspeditsioonile 27. septembril 2021. Fred TANNEAU / AFP
Prantslasest kapten Eric Defert ja purjelaev Iris Prantsusmaal Brestis enne väljasõitu ekspeditsioonile 27. septembril 2021. Fred TANNEAU / AFP Foto: FRED TANNEAU

USA riiklik ookeani- ja atmosfääriaamet (NOAA) kogub andmeid ookeani ja ilma kohta, et teha täpsemaid ilma - ja kliimaprognoose. Ujuvate mõõtejaamade võrgustikku haldavad teadlased väikese süsinikujalajäljega purjelaeva abil. 

Septembris alustas Prantsusmaalt Brestist teekonda 82-jala pikkune purjelaev Iris, mille missiooniks oli paigaldada Atlandi ookeani 100 uut autonoomset mõõtepoid. 14. detsembril jätkas purjelaev teekonda Woods Hole sadamast Massachusettsis USA-s, et paigaldada poid ka Atlandi ookeani lõunaossa ja Aafrika lääneranniku vetesse. 

Kreeka mütoloogiast tuntud laeva järgi nime saanud programm Argo käivitati 1999. aastal ning kokku haldab selles üles ehitatud süsteem ligi 4000 autonoomsest mõõtepoist koosnevat võrgustikku kõigis maailmameredes.  

Autonoomsed poid mõõdavad maailmamere temperatuuri, soolasust ja hoovuste liikumist. Poid suudavad iseseisvalt sukelduda kuni kuue kilomeetri sügavusele, uuemad neist on varustatud ka anduritega hapnikusisalduse, pH-taseme, lämmastikuühendite ning mikroosakeste hulga mõõtmiseks maailmamere vees. Poid on programmeeritud töötama 10-päevaste tsüklitena, pärast 9-päevast andmete kogumist veesügavuses tõusevad need pinnale, et satelliitside kaudu andmeid edastada. Andmed on teadusasutustele avalikult kättesaadavad ning neid analüüsides saavad teadlased paremini mudeldada ookeanis ja atmosfääris toimuvaid protsesse, mis mõjutavad planeedi kliimat.

Purjelaeva Iris võttis NOAA mõõtepoide veeskamiseks ja kasutusea lõpuni jõudnud mõõtepoide välja vahetamiseks kasutusele koostöös Prantsusmaa eraettevõttega Blue Observer.

«Ajal, mil vajame kliimakriisiga toime tulekuks sisukaid meetmeid, on see madala süsinikuheitega uurimismissioon tugevaks eeskujuks tulevastele ookeanivaatlustele», vahendas portaal GCaptain NOAA administraatori Rick Spinradi sõnu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles