Tai perefirma ostab Briti kuulsa luksuskaubamajade keti

Erkki Erilaid
Copy
Selfridges'i kaubamaja Londonis.
Selfridges'i kaubamaja Londonis. Foto: Alastair Grant

Tai perefirma Central ning Austria kinnisvaraettevõte Signa ostavad Briti legendaarse luksuskaubamajade keti Selfridges.

Selfridges Groupi senine omanik, Kanada Westonite perekond, pani enamiku keti kaubamajadest 4,0 miljardi naela (4,7 miljardi euro) eest müüki juba juulis. Keti 25 kaubamajast ostetakse 18, sealhulgas Selfridges Londonis, Manchesteris ja Birminghamis, de Bijenkorf Hollandis, Brown Thomas ja Arnotts Iirimaal. Kontserni seitse Holt Renfrew kaubamaja Kanadas jäävad edasi Westonite perekonnale.

Väidetavalt soovisid Selfridges’i omandada ka Katari investeerimisamet, millele kuulub juba Harrods ning Hongkongi jaekett Lane Crawford, kuid Central-Signa pakkumine osutus paremiks, kirjutas BBC.

1956. aastal Bangkokis oma esimese kaubamaja avanud Central Group on tänaseks Tai suurim kaubanduskeskuste omanik. Ettevõte kuulub Tai miljardär Chirathivati ​​perekonnale ning sel on nii Tais kui mujal maailmas mitmeid kaubanduskeskusi, elektroonika- ja toidupoode, hotelle ja restorane. Lisaks on Centralil e-kaubanduse ühisettevõte Hiina JD.com-iga ja osalus Kagu-Aasia suurimas sõidujagamis- ja kullerfirmas Grab.

«Jätkame erakordse ja mitmekülgse valikuga Selfridges’i toodete pakkumist kaubamajades ja suurendame müüki veebikanalites,» ütles Centrali tegevjuht Tos Chirathivati.

Viinis asuva Signa Groupi asutas ettevõtja René Benko 2000. aastal ning sellest on kasvanud Austria suurim eraomanduses olev kinnisvarafirma. Signa hakkab vastutama Selfridges’i hoonete senisest energiatõhusamaks muutmise eest. «Renoveerime koos maailma juhtivate arhitektidega ikoonilised kaubamajad jätkusuutlikeks, energiatõhusateks ja kaasaegseteks hooneteks, jäädes samas truuks nende arhitektuuri- ja kultuuripärandile,» ütles Signa juht Dieter Berninghaus.

Selfridges, mille tuntuim kaubamaja asub Londoni Oxford Streetil, asutati 1908. aastal. Miljardär Westoni perekond ostis Selfridges’i 2003. aastal ligi 600 miljoni naela eest.

Selfridges on tuntud oma erekollaste paberkottide poolest ja selle lipulaev Londoni Oxford Streetil on tõeline ostu- ja turismimagnet. Kaubamaja ameeriklasest asutajast Harry Selfridge'ist, kes otsustas 1908. aastal ehitada maailma «suurima ja parima» kaubamaja, vändati eelmisel kümnendil edukas draamasari, mida näidati ka Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles