Nabuccos osalejad otsivad Budapestis rahastajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Investeerimispanga juht Philippe Maystadt (vasakult teine) ja Ungari rahandusminister Janos Veres (vasakult kolmas) esmaspäeval Budapestis tippkohtumise eel.
Euroopa Investeerimispanga juht Philippe Maystadt (vasakult teine) ja Ungari rahandusminister Janos Veres (vasakult kolmas) esmaspäeval Budapestis tippkohtumise eel. Foto: Reuters / Scanpix

Teisipäeval Budapestis algaval kohtumisel hakkavad Nabucco gaasijuhtme projektis osalejad otsima võimalusi gaasijuhtme ehituse rahastamiseks.


Ungari peaminister Ferenc Gyurcsány ütles Aserbaidžaani väljaandele abc.az, et kuna gaasijuhtmest sõltub Euroopa energiajulgeolek, peab Euroopa Liit ja selle taga seisvad asutused osalema ka projekti finantseerimises. Seni on Euroopa Liit toetanud vaid Nabucco gaasijuhtme tasuvusuuringut.

Gyurcsány viitas võimalike finantseerijatena Euroopa Investeerimispangale ning Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupangale. Mõlema panga esindajad osalevad ka homme algaval kohtumisel, kuid osalevad riigid on mõista andnud, et ootavad neilt projekti finantseerimise osas senisest märksa konkreetsemaid lubadusi.

Gaasijuhtme ehituse hinnaks on arvestatud umbes 12 miljardit USA dollarit. Juhe peaks tooma Euroopasse kuni 30 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas, esimeses faasis on arvestatud siiski kümne miljardi kuupmeetriga. Piisava toetuse korral võiks projektis osalejate hinnangul Nabucco ehitusega alustada 2010. aastal, esimesed gaasitarned võiks toimuda 2013. aastal.

Venemaa osalusegea gaasijuhtmed Nord Stream ja South Stream, millele Venemaa Euroopas jõuliselt lobitööd teeb, tooksid plaanide kohaselt Euroopasse aastas üle 80 miljardi kuupmeetri gaasi. Venemaa on poliitiliste manöövritega korduvalt üritanud Nabucco gaasijuhtme ehitust takistada.

Nabucco gaasijuhe peaks algama Türgi idapiirilt, jõudes läbi Türgi, Bulgaaria, Rumeenia, Ungari ja Austria ka ülejäänud Lääne-Euroopa riikideni.

Eurooplaste erimeelsuste taha korduvalt takerdunud Nabucco gaasijuhe meenutas oma vajalikkust taas valusalt hiljutise Vene-Ukraina gaasitüli tõttu, mil suur osa Euroopa Liidust mõistis taas ohte, mida kätkeb endas sõltuvus vene riiklikust gaasimonopolist Gazprom.

Nabucco gaasijuhe, mis Venemaad ei läbi, annaks Euroopale ligipääsu Kesk-Aasia riikide hiiglaslikele gaasivarudele. Euroopa Liidu leige huvi Nabucco vastu muutus märksa tõsisemaks aga juba pärast Venemaa kallaletungi Gruusiale läinud hilissuvel.

Kahepäevasel kohtumisel osalevad lisaks Euroopa Liidu ja Euroopa finantsasutuste esindajatele ka potentsiaalste transiitriikide ja tarbijariikide, aga ka Ameerika Ühendriikide tippesindajad.

Hetkel tuleb gaas Euroopasse lisaks Venemaale veel Põhjamere maardlaist ja Põhja-Aafrika riikidest.

Euroopa parlament on rõhutanud, et energeetilise turvalisuse tagamiseks tuleb gaasitarnijatena kaaluda Kaspia piirkonna riikide kõrval ka Usbekistani ja Iraani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles