Saabuv aasta maagaasile hinnaleevendust ei too (3)

Erkki Erilaid
Copy
Venemaa gaasijuhe.
Venemaa gaasijuhe. Foto: Dmitry Feoktistov

Kuigi pühade ajal on Hollandi gaasibörsil hinnad märkimisväärselt odavnenud, siis edasine prognoos lubab, et maagaasi hind jääb varasematest aastatest vähemalt neli korda kallimaks 2023. aastani.

Hollandi gaasibörsi TTFi jaanuari tulevikutehingute hinnad kukkusid kolmapäevaselt tipptasemelt, 176 eurolt eile õhtuks 132 euroni megavatt-tunni eest. Hoolimata järsust langusest maksab gaas ligi kolmandiku enam kui detsembri alguses. Võrreldes mullusega on gaas aga üle kuue korra kallim.

Börsil ennustavad kauplejad, et enneolematu hinnasurve kestab vähemalt 2023. aasta alguseni, kirjutas Bloomberg. Seega ei ole hinnalangust oodata ka järgmise aasta suvel, mil hinnad on tavaliselt kõige madalamal. Sel nädalal tõusid TTFi järgmise suve tulevikutehingute hinnad uue rekordini, ligi 90 euroni.

Saabuvaks kevadeks ennustavad tulevikutehingud, et hind jääb tasemele 105 eurot ning kõige odavam on maagaas juunis ning juulis - umbes 88 eurot megavatt-tunni eest. Võrdluseks maksis maagaas mullu suvel alla 10 euro, kuid siis hoidis hinda all pandeemia tõttu vähenenud nõudlus. Enne pandeemiat jäid gaasi suvised börsihinnad enamasti 15-20 euro tasemele. Järgmise aasta lõpul peaks gaasi hind prognooside kohaselt tõusma uuesti üle 90 euro, kuid 2023. aasta esimeses pooles võib hind alaneda 37 euroni megavatt-tunni eest.

Euroopa on juba kuid seisnud silmitsi energiakriisiga, Venemaa piirab tarneid ja Prantsusmaa tuumajaamade töö on kohati seiskunud. Saksamaa teatas, et Venemaa vastuolulist gaasijuhet Nord Stream 2 ei kiideta heaks 2022. aasta esimesel poolel, mis tähendab, et gaasitarned on kuni suveni piiratud.

«Abi ei paista olevat teel,» ütles Norra Rystad Energy vanemanalüütik Kaushal Ramesh. «Tulevikuhinnad viitavad järjekordsele suurte hinnakõikumistega aastale.»

Venemaa ja Ukraina vahelised geopoliitilised pinged kurnavad ka kauplejaid. President Vladimir Putin ei maininud neljapäeval oma iga-aastasel pressikonverentsil otseselt sõjategevuse ohtu, kuid ütles, et NATO laienemine Venemaa piirideni on vastuvõetamatu.

Jamal-Euroopa gaasitoru, mille kaudu Venemaa tavaliselt saadab Lääne-Euroopasse gaasi, töötab viiendat päeva vastupidises suunas, saates gaasi Saksamaalt Poola.

Euroopa gaasihinnad tõusid sel nädalal Jamali toruühenduse suunavahetuse järel rekordkõrgusesse, kuid said reedel poliitiliste pingete vähenedes märkimisväärse leevenduse ning hind alanes ligi veerandi võrra.

Ehkki veeldatud maagaasi LNG tankerite laevastik suundub kõrgete hindade tõttu Euroopasse, jääb piirkond globaalsete pigete meelevalda veel pikemaks ajaks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles