Autotootjad hoiatavad: rohepööre kaotab Euroopas pool miljonit töökohta (15)

Erkki Erilaid
Copy
Euroopa suurim  autotehas  Saksamaal Wolfsburgis, kus toodetakse Volkswageni autosid.
Euroopa suurim autotehas Saksamaal Wolfsburgis, kus toodetakse Volkswageni autosid. Foto: Pool New

Autotootjate hinnangul seab elektriautodele üleminek Euroopa Liidus ohtu 501 000 töökoha ning plaan keelustada 2035. aastaks sisepõlemismootoriga autode tootmine võib põhjustada massilise tööpuuduse.

Töökohtade kadu on viimane suurte autotootjate karmide hoiatuste seeriast, mis puudutab kiiret üleminekut heitevabadele tehnoloogiatele, kirjutas Financial Times.

Euroopa Autotootjate Liidu (EAL) uuringu kohaselt kaoks enam kui kaks kolmandikku ohus olevatest poolest miljonist töökohast juba viie aasta jooksul enne 2035. aastat.

EALi küsitluses osales ligi 100 ettevõtet, kes kinnitasid, et rohepöördel on nende tööstusele suured sotsiaalseid ja majanduslikud mõjud ning töökohtade arv väheneb oluliselt.

Samas näitab PwCi uuring, et elektriautode komponentide tootmises luuakse tasakaaluks 226 000 uut töökohta, mis tähendab, et järgmise paarikümne aasta jooksul on töökohtade netokadu ligikaudu 275 000.

Euroopa Komisjon teatas selle aasta alguses oma kavast muuta 2035. aastaks 100 protsenti uutest autodest CO2 heitevabaks, mis tähendab, et sisuliselt keelatakse fossiilkütustel töötavate sõidukite müük. Kuigi komisjon ei andnud korraldust neid asendada just akutoitel autodega, on tootjad, teiste hulgas ka Euroopa suurim Volkswagen, sisuliselt välistanud muud tehnoloogiad nagu näiteks vesiniku. EAL, mis esindab enam kui 3000 tootjat, on pikka aega väitnud, et ajutiste tehnoloogiate kasutamine pehmendaks rohetranspordile üleminekuga seotud probleeme.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles