Dombrovskis: Hiina blokaad Leedule mõjutab kogu ELi eksporti (7)

Copy
Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis. Foto: JULIEN WARNAND

Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Valdis Dombrovskis hoiatas reedel avaldatud intervjuus, et Hiina blokaad Leedu ekspordile mõjutab järjest rohkem ka teisi Euroopa Liidu riike.

Dombrovskis ütles Saksa päevalehele Die Welt, et EK on suutnud kontrollida Leedu väiteid blokaadi kohta. «Meile teeb muret see, et saame teistest liikmesriikidest üha enam teateid impordi blokeerimise kohta,» ütles Dombrovskis. «Ilmselt ei töötle Hiina toll teistest ELi riikidest pärit kaupa, kui see sisaldab Leedust pärit osi,» täpsustas ta.

Dombrovskise sõnul on nüüdseks juhtumeid, mille puhul import Leedust ja teistest ELi liikmesriikidest on Hiina sadamates peatatud ja nende juhtumite hulk kasvab päev-päevalt. Blokaad puudutab nii suuri kui ka väiksemaid saadetisi.

Dombrovskis ütles, et Euroopa Komisjon on kasutanud vaidluse lahendamiseks poliitilisi ja diplomaatilisi kanaleid ning on sel teemal otse rääkinud Hiina saadikuga Euroopa Liidu juures.

Kui need jõupingutused peaksid luhtuma, valmistab Dombrovskise meeskond ette kaebust Maailma Kaubandusorganisatsioonile WTO.

Eelmisel kuul alandas Hiina diplomaatiliste suhete taset Leeduga, protesteerides Vilniuse otsuse vastu lubada Taiwanil avada Leedu pealinnas esinduse Taiwani nime all.

Peking vastustab sõna Taiwan ametlikku kasutamist, leides, et see omistab saarele, mida Hiina peab oma territooriumi osaks, rahvusvahelise legitiimsuse. Mitu Leedu ettevõtet ja ärijuhti on sel kuul kaevanud, et Hiina blokeerib nende eksporti.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles