Pentus-Rosimannus: aasta suurim võit on Eesti maksusüsteemi säilimine (23)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Mihkel Maripuu

Selle aasta üks suurimaid võite oli sel nädalal avalikuks tehtud Euroopa Liidu direktiivi eelnõu, mis arvestab Eesti ettepanekutega ja säilitab meie senise ettevõtte tulumaksusüsteemi. Kergelt see ei tulnud ja keerulisi võitlusi oli palju, ütles rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus aastalõpu intervjuus.

Senise maksusüsteemi jätkudes on 15 aasta pärast eelarves 2,5 miljardi euro suurune puudujääk, millest 1/3 moodustab inflatsioon. See summa ise on veidi alla kümnendiku majandusest. Kui suur probleem see on ja kui palju eeldaks selle korvamine igalt tööealiselt inimeselt maksupanust tänases vääringus?

On üks visalt leviv müüt, et majanduskasvu ja paraneva maksulaekumise tingimustes kaovad eelarvemured ja -puudujääk justkui iseenesest. Ei kao. Suur hulk kulusid on meil automaatselt, koos maksulaekumisega kasvavad, nii et iseenesest paisuvad ainult kulud ja lisanduvad maksuraha kasutamise soovid. Kulude kontrolli all hoidmine nõuabki poliitikutelt valikuid ja pingutust. Kasvava majanduse tingimustes muide eriti.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles