Ragn-Sells ostab Väätsa Prügila

BNS
Copy
Väätsa prügila.
Väätsa prügila. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Jäätmekäitleja Ragn-Sells omandab 79,43-protsendise osaluse Väätsa Prügila AS-is, tehingu eeltingimuseks on konkurentsiametilt koondumiseks loa saamine.

Paide linn ja Türi vald ning Ragn-Sells AS sõlmisid avaliku enampakkumise tulemusena 26. oktoobril aktsiate müügilepingu, mille esemeks on 3177 Väätsa Prügila aktsia omandamine, selgub koondumise ärisaladuseta lühikokkuvõttest.

Türi vald ja Paide linn otsustasid oma osaluse Väätsa Prügila AS-is avalikul enampakkumisel võõrandada, kuna kohalikul omavalitsusel puudub vajadus omada osalust prügilas seadustest tulenevate ülesannete täitmiseks. Väätsa Prügila omanikeringi kuulub ka Järva vald, kes jääb osanikuks ka pärast koondumist.

Samuti tingis müügi vajaduse jäätmete käitlemisnõuete muutumine – olmejäätmete sorteerimise kohustus enne ladestamist. See nõuab suures mahus investeeringuid sorteerimistehnoloogiatesse ja teistsugust prügila majandamist, mille osas müügi kasuks otsustanud kohalikel omavalitsustel puudub võimekus.

Väätsa Prügila ladestusmaht on ammendumas ning kasutusel on viimane ladeala. Samuti on jäätmevaldkonna direktiivide nõuetest ja riigi keskkonnapoliitikast tulenevalt marginaliseerumas prügilate turuosa olmejäätmete käitlusturul. Senise ärimudeliga jätkamine ei ole Väätsa Prügila arengustrateegia kohaselt jätkusuutlik ning eelistatuimaks suunaks on arenemine terviklahendusi pakkuvaks jäätmekäitluskeskuseks, mis eeldab aga suures mahus investeeringuteks vajalike vahendite leidmist ja kaasamist.

Väätsa Prügila soetamine toetab Ragn-Sellsi uuendatud strateegilisi suundasid, mille eesmärgiks on uute ja kasumlikumate ning ringmajandust enam edendavate ärisuundadega tegelemine. Ragn-Sells Grupi viimaste aastate üks edukamaid ärisuundasid on probleemsete jäätmete käitlemise ärivaldkond, mis tegeleb saastunud materjalide puhastamisega ja nende ettevalmistamisega taaskasutusse suunamiseks.

Väätsa Prügila sobib juba pikalt tegutsenud jäätmekäitluskohana uute ärisuundade arendamiseks oma soodsa asukoha ja põhivaradega – arenduspotentsiaaliga infrastruktuur koos keskkonnalubadega.

Seega on koondumise eesmärgiks arendada Väätsa Prügilast kaasaegne jäätmekäitluskoht, kus põhirõhk on ringmajanduse põhimõtetega kooskõlaliselt erinevatel taaskasutustoimingutel ning ladestamine on vaid kaasnevaks kõrvalfunktsiooniks.

Ragn-Sells AS-i peamised tegevused on nii tavajäätmete kui ohtlike jäätmete kogumine ja vedu kui ka töötlemine ja taaskasutusse suunamine. Lisaks tegeleb ettevõte sorteerimis- ja jäätmejaamade opereerimisega. Ragn-Sells osutab teenuseid kogu Eesti territooriumil ja ka teistes Euroopa Liidu riikides.

Väätsa Prügila AS-i põhitegevuseks on jäätmete kogumine, käitlemine ja taaskasutatavate jäätmete müük, samuti tegeletakse jäätmekäitluskeskuse haldamise, jäätmete vastuvõtu, taaskasutuse, käitlemise, ladestamise ja transporditeenuse osutamisega.

Ragn-Sells AS jäi möödunud aastal 27,8 miljoni eurose käibe juures pisut üle 2,7 miljoni euroga kahjumisse.

Väätsa Prügila AS teenis 2020. aastal 3,1 miljoni euro suuruse käibe juures 32,9 miljonit eurot kasumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles